Morele to moje ulubione śliwki, sama nie wiem czy ze względu na sam smak, który bardzo lubię, czy na to, że przywołują miłe wspomnienia z dzieciństwa. A zaczęło się tak… w ogrodzie rosła duża morela, i chociaż za domem był sad owocowych drzew to właśnie ona była pod szczególną opieką taty, chuchał i dmuchał, żeby było jej jak najlepiej, mimo to owoce rodziła maleńkie i nie tak piękne jak te, które można dostać teraz, ale za to najsmaczniejsze na świecie. Zawsze z niecierpliwością na nie czekaliśmy. Teraz jestem dorosła, a moreli w naszym ogrodzie już nie ma, jednak na widok tych złotych, rumianych kuleczek na targu zaświeciły mi się oczy i wiedziałam, że muszą być moje. Tak powstało ciasto, pyszne, chyba zostanie moim ulubionym ciastem z owocami, ale nawiązując do początku, sama nie wiem czy ze względu na sam smak, czy na to, że jest właśnie z morelami 🙂 Musicie ocenić sami 😉
Składniki w temperaturze pokojowej (forma 21 cm x 27 cm ):
Ciasto:
1 i 2/3 szklanki (250 g) mąki
1 kostka (200 g) masła
3/4 szklanki (150 g) cukru
1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
3 jajka
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
2 łyżki wiórków kokosowych do oprószenia
6 moreli
cukier puder
Przygotowanie:
1) Umyć i osuszyć śliwki, każdą przekroić na pól i usunąć pestkę.
2) Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę.
3) Cały czas mieszając dodawać po jednym jajku, a następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wiórki kokosowe.
4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i oprószyć wiórkami kokosowymi.
5) Na cieście ułożyć przygotowane śliwki.
6) Piec 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
7) Gotowe ciasto delikatnie oprószyc cukrem pudrem.
Prezentuje się obłędnie!
Dziękuję
Ucierane ciasto z morelami?
Poproszę!
🙂
Proszę bardzo 😉
Bardzo smakowite! 😀
Dziękuję 🙂