Żar leje się z nieba i masz ochotę na coś zimnego? Mrożona kawa to idealny napój na letnie, upalne popołudnie. Dodatkowo w takim wydaniu z powodzeniem może zastąpić słodki deser, jednocześnie przynosząc orzeźwienie i gwarantując niezbędną dawkę kofeiny. Lodowata, słodka, mocna i uzależniająca… jednym słowem pyszna. Ja zdecydowanie należę do amatorów takiej wersji czarnego trunku, a Wy?
Składniki (2 porcje):
0,5 szklanki (125 ml) espresso
0,25 szklanki (60-70 ml) espresso zamrożonego w kostkach, wychodzi 6 kostek
2 łyżki brązowego cukru
1 szklanka mleka 2%
2-4 gałki dobrych lodów śmietankowych
10 g gorzkiej czekolady
bita śmietana (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1) Przygotować kostki z espresso (dzięki temu, że użyjemy kostek z kawy, a nie z wody napój nie będzie się rozcieńczał), wysokie szklanki schłodzić w zamrażarce.
2) Przygotowane espresso posłodzić brązowym cukrem, schłodzić i rozlać do szklanek.
3) Dodać po pół szklanki zimnego mleka, kawowe kostki i po jednej lub dwie gałki lodów śmietankowych.
4) Całość udekorować bitą śmietaną i posiekaną czekoladą.
5) Podawać od razu po przygotowaniu, koniecznie ze słomka.
Wygląda przecudownie! Muszę to zrobić i to choćby zaraz:)
https://julias-cooking.com/
dziękuję 🙂