fbpx
Napoje

Najlepsze korzenne latte. Kawa pod białą chmurką.

Najlepsze korzenne latte

Pierwsza kawa z rana musi być czarna, mocna i stawiająca na nogi. Ale od czasu do czasu, zwłaszcza w chłodniejsze popołudnia, stawiam na aromatyczne, korzenne latte, czyli smakową kawę z mlekiem, syropem klonowym oraz dużą porcją rozgrzewających, korzennych przypraw.

Był taki czas, kiedy każde wyjście z domu zaczynałam od wizyty w kawiarni. Zamawiałam największe i najsłodsze latte, a później dzierżąc w dłoni papierowy kubek, pewnym krokiem szłam przez miasto odhaczając kolejne sprawy. Od tamtej pory minęło kilka kawowych epok, a moje spojrzenie na picie kawy i jednorazowe kubki diametralnie się zmieniło. Ale dalej, zdarzają się dni, kiedy mam ochotę na pyszny, rozgrzewający napój z porcją kofeiny. Tym bardziej, że podobny, a przy odrobinie praktyki, nawet lepszy możemy zrobić we własnym domu.

Najlepsze korzenne latte
Zatem jak przygotować najlepsze korzenne latte we własnej kuchni?

Przede wszystkim korzenne latte nie mogłoby istnieć bez porządnego, intensywnego espresso. W moim przypadku z ponadczasowej kawiarki, która wyciska z ziaren wszystko co najlepsze. A jest co, bowiem do dzisiejszej jesienno-zimowej wariacji wybieram ziarna z nutą czekolady, orzechów, kakao bądź karmelu. Miodzio. Taki napar doskonale łączy się z mlekiem i świetnie komponuje ze smakiem przypraw.

Najlepsze korzenne latte
Kawa pod białą chmurką

Drugi obowiązkowy składnik to mleko. Aby uzyskać atrakcyjną warstwę delikatnej mlecznej pianki używam ręcznego spieniacza, który jest bardzo prosty w użyciu i daje doskonały efekt. Kilka ruchów i dzieje się magia. Może kiedyś odważę się nawet na latte art, ale ta przyjemność jeszcze przede mną. A teraz zapraszam na błogą chwilę przy kawie ☕️

Najlepsze korzenne latte

Najlepsze korzenne latte

Pyszny napój kawowy z mlekiem, syropem klonowym oraz dużą porcją rozgrzewających, korzennych przypraw. Idealna na chłodniejsze popołudnia.
Czas przygotowania:10 minutes
Czas całkowity:10 minutes
Kategoria: Napoje
Tagi: cynamon, espresso, gałka muszkatołowa, imbir, kawa, kawiarka, korzenne latte, latte, mleko, napoje, przyprawy korzenne, spieniacz
Ilość porcji: 1 porcja

Składniki:

  • 1/2 szklanki (125 ml) mleka 2% lub 3,2%
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
  • szczypta cynamonu
  • mała szczypta imbiru
  • mała szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 podwójne espresso

Przygotowanie:

  • Syrop klonowy wymieszać z 3 łyżkami mleka oraz przyprawami, podgrzać i przelać do kubka.
  • Resztę mleka delikatnie podgrzać, spienić np. za pomocą ręcznego spieniacza i dolać do syropu z przyprawami.
  • Dodać podwójne espresso i delikatnie oprószyć cynamonem.

Koniecznie napiszcie w komentarzach, czy chcecie więcej takich kawowych inspiracji ?

5/5 - (6 votes)

(2) Komentarze

  1. zarówno czarna kawa, jak i z dodatkami mlecznymi, syropami i innymi przyprawami są ekstra 🙂 jak dla mnie codziennie czarna bez mleka o poranku, ale dla smaku raz na jakiś czas parzę z dodatkami 🙂

    1. Dokładnie ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *