Sernik z tego przepisu jest wyjątkowo lekki, delikatny i kremowy. Podawany na zimno z orzeźwiającym musem owocowym idealnie nadaje się na letnie upały. A do tego to jak wygląda, niczym popołudniowe, letnie słońce w bezchmurny dzień. Koniecznie zróbcie.
Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):
Masa serowa:
1 wiadereczko (1 kg) twarogu sernikowego dwukrotnie zmielonego
1,5 szkalnki (370 ml) śmietanki kremówki 30%
0,75 szklanki (150 g) drobnego cukru
1 opakowanie (16 g) cukru z wanilią
3 łyżki (30 g) żelatyny
0,75 szklanki (180 ml) gorącej wody
Mus:
1 dobrze dojrzałe mango
3 pomarańcze
2 łyżki (20 g) żelatyny
0,5 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
100 g okrągłych biszkoptów
Przygotowanie:
1) Biszkopty ułożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia (dociąć papier do dna formy).
2) Do misy miksera dodać twaróg, cukier oraz cukier z wanilią i miksować przez 2-3 min.
3) Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3-4 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać, w celu wyrównania temperatury.
4) Nie przestając miksować, przygotowaną żelatynę powoli dolewać do całości.
5) Kremówkę ubić na sztywno i dodać, miksując na małych obrotach.
6) Przygotowaną masę serową wylać do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać i odstawić do lodówki, do stężenia.
7) Mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na jednolity mus.
8) Do musu z mango dodać sok wciśnięty z pomrańczy, a następnie żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie i jeszcze raz wymieszać.
9) Kiedy sernik stężej (2-3h), zalać lekko tężejącym musem i ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
10) Przed wyjęciem ciasta z tortownicy oddzielić je delikatnie nożem od jej brzegów. Do krojenia najlepiej używać ostrego noża.