Wyjątkowo smaczne ciasto cytrynowe o zaskakująco żółtym kolorze. Wprowadza do kuchni dużo pozytywnej energii. Gotowe ciasto jest puszyste, miękkie i wilgotne. Aromatyczne, lekko orzeźwiające z wyraźnie wyczuwalnym smakiem cytryny. Świetne do herbaty z miodem na dobry początek dnia lub zimowe wieczory. Wykonanie nie sprawia większych trudności, przepis dobry dla początkujących.
Składniki:
0,75 szklanki (100 g) mąki pszennej
0,5 szklanki (60 g) mąki kukurydzianej
0,75 kostki (150 g) masła
0,5 szklanki (100 g) drobnego cukru do wypieków
1 torebaczka (16 g) cukru waniliowego
3 jajka
1 średnia cytryna
1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1) Na małym ogniu roztopić masło i odstawić do ostygnięcia.
2) Sparzyć cytrynę, otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
3) Żółtka oddzielone od białek utrzeć z cukrem na puszystą masę.
4) Cały czas ucierając dodać roztopione masło, następnie sok i startą skórkę z cytryny oraz cukier waniliowy.
5) Dodać przesianą mąkę pszenną oraz kukurydzianą, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem.
6) Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać łyżką do ciasta.
7) Ciasto przełożyć do silikonowej formy lub innej wysmarowanej masłem (22 cm x 10 cm).
8) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 min.
9) Gotowe ciasto wystudzić.
Też lubię takie ciasta 😀 Tylko niestety są zdradliwe bo nigdy nie kończy się na jednym kawałku 😀
Wygląda cudownie, trochę jak chlebek dyniowy 🙂 Na pewno smakowało pysznie 🙂
Zachęcam do spróbowania 🙂