Tradycyjny tatar z wołowiny to przystawka, którą jedni kochają, a inni są jej zdecydowanymi przeciwnikami. Mi jest bez wątpienia bliżej do tej drugiej grupy, ale rybna wersja z wędzonego na zimno łososia to jest to co w stu procentach aprobuje moje podniebienie. Eleganckie połączenie łososia z awokado, podkręcone ostrym smakiem kaparów to dość oryginalna i bardzo smaczna alternatywa dla miłośników ryb.
A Wy, którą wersję wolicie?
Składniki:
Tatar:
200 g łososia wędzonego na zimno
1 mały ogórek kiszony
1 cała cebulka dymka
1 płaska łyżka kaparów
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżka soku z limonki
świeżo mielony pieprz
Awokado:
0,5 awokado
1 łyżka soku z limonki
Przygotowanie:
1) Łososia zrobno pokroić i wrzucić do miski.
2) Dodać pokrojonego w drobną kostkę kiszonego ogórka, cebulkę i posiekane kapary.
3) Następnie dodać musztardę, sok z limonki, doprawić pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 min., aby smaki dobrze się połączyły.
4) Przed samym podaniem pokroić awokado w kostkę i skropić sokiem z limonki.
5) Przygotowany tatar podawać z awokado, ułożone warstwami za pomocą pierścienia lub filiżanki.