Sałatki są idealnym rozwiązaniem na letnie posiłki. Kiedy w zasięgu ręki mamy mnóstwo świeżych, kolorowych warzyw i owoców, końcowa kompozycja na talerzu zależy tylko od naszych upodobań i wyobraźni. Dzisiejsze połączenie słodkiej, soczystej brzoskwini z wyrazistą, pikantną rukolą i świeżą, orzeźwiającą miętą bardzo przypadło mi do gustu. Koniecznie spróbujcie, bo ja po raz kolejny wpadłam jak śliwka w kompot i ta kombinacja pozostanie ze mną pewnie do końca lata.
Składniki (2 porcje):
2 dobrze dojrzałe brzoskwinie
2 duże garści rukoli
1 kulka mozzarelli
1 dobrze dojrzałe awokado
garść listków mięty
1 łyżeczka miodu
Sos:
2 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
świeżo mielony pieprz
sól
Przygotowanie:
1) Brzoskwinie umyć, pokroić na plasterki i grillować z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż powstaną ciemne paski. Grillowane owoce lekko posmarować płynnym miodem.
2) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach.
3) Na rukoli ułożyć przygotowane kawałki brzoskwini, pokrojone awokado, porwaną mozzarellę oraz listki mięty.
4) Przygotować sos: wszystkie składniki (oliwę, sok z cytryny, miód, pieprz i sól do smaku) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka.
5) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem.