Za oknem jesień, sezon urlopowy dawno zamknięty, a większość z nas już nawet zapomniała, że na wakacjach była. Za to w marketach tropiki, półki uginają się od egzotycznych owoców z najdalszych zakątków świata, kusząc oryginalnymi smakami oraz wyglądem. Bez problemu można teraz kupić całkiem smacznego, słodkiego ananasa (—> Jak wybrać dojrzałego ananasa?), więc żeby złapać oddech i w miarę jak najmniej dotkliwie przetrwać do kolejnych wczasów w ciepłych krajach, można zrobić smaczną, fantazyjną sałatkę. Lekka kompozycja soczystych, orzeźwiających owoców z delikatnym mięsem, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, w cudowny sposób przeniesie nas do hotelowej restauracji na krańcu świata. W końcu wszystkie metody są dobre by przywołać świeżą, letnią energię. Grunt to pozytywne nastawienie 😉
Składniki (2 porcje):
1/2 dobrze dojrzałego ananasa
2 garści rukoli
2 łyżki słonecznika
ok. 8 kuleczek mini mozzarelli
Kurczak:
1 pojedynczy filet z kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki chili
Sos:
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy miodowej
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1) Pierś kurczaka oczyść z błonek, opłukać i osuszyć, a następnie pokroić w paski.
2) Wszystkie składniki na marynatę (sos sojowy, olej, chili) dokładnie ze sobą wymieszać.
3) Kawałki kurczaka wrzucić do marynaty, wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 30 min.
4) Po tym czasie kawałki kurczaka grillować, na rozgrzanej patelni grillowej, z obu stron, aż się zarumieni.
5) Ananasa obrać, usunąć twarde części, pokroić na mniejsze kawałki i również grillować na rozgrzanej patelni grillowej, z obu stron, do zarumienienia.
6) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach.
7) Na rukoli ułożyć kawałki grillowanego ananasa i kurczaka.
8) Dodać kuleczki mozzarelli, a całość posypać lekko podprażonym na suchej patelni słonecznikiem.
9) Przygotować sos: oliwę dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, musztardą, solą i pieprzem (można użyć w tym celu słoiczka).
10) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem.