Cudowne połączenie delikatnie orzeźwiającego ciasta z lekkim, waniliowym kremem i soczystymi ziarnami granatu. Prosta, szybka, a zarazem efektowna babka, zachwycająca intensywnie zielonym kolorem. Postawiona na świątecznym stole stanie się jedyną w swoim rodzaju, smaczną dekoracją i jestem pewna, że nikt nie odmówi sobie przyjemności sięgnięcia po kawałek.
Zapraszam również po przepis na różową babkę truskawkową i babkę pomarańczową.
Zielona babka z waniliowym kremem
Składniki (forma na babkę z kominem o średnicy ok. 25 cm ):
Babka:
150 g świeżego szpinaku baby
1 i 1/2 szklanki (220 g) mąki pszennej
3 jajka
3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
1/2 szklanki (125 ml) oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki soku z limonki lub z cytryny
ziarenka z 3/4 laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego
Krem:
1/2 opakowania (125 g) serka mascarpone
1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30%
2-3 łyżki miodu
1/4 laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego
Dodatkowo:
ziarna granatu do posypania
listki mięty (opcjonalnie)
tłuszcz do wysmarowania formy i mąką do obsypania
Przygotowanie:
1) Szpinak umyć, delikatnie osuszyć i zblendować z olejem rzepakowym oraz sokiem z limonki na gładką masę.
2) Jajka utrzeć z cukrem trzcinowym na puszysty krem i dodać ziarenka wanilii.
3) Zmniejszyć obroty miksera, dodać olej ze szpinakiem i dokładnie wymieszać.
4) Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną (wcześniej mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem i sodą) i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników !!!
5) Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
6) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 min – 60 min, do suchego patyczka.
7) Po upieczeniu babkę dobrze wystudzić i wyciągnąć z formy.
8) Przygotować krem: mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Dodać miód, ziarenka wanilii oraz serek mascarpone i wymieszać mikserem.
9) Gotową babkę udekorować kremem (za pomocą łyżki), ziarnami granatu i listkami mięty w dniu podania (upiec można np.: dzień wcześniej). Babkę z nałożonym kremem przechowywać w lodówce, długo zachowuje świeżość.
cudowna jest ta babka! :)))
Dziękuję 🙂