Śniadanie, podwieczorek, deser lub przekąska – chlebek bananowy z kawą idealnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Łatwo go zabrać ze sobą na wynos, do pracy, na uczelnię lub spacer. Zazwyczaj znika, zanim zdąży dobrze wystygnąć. Lekko ciepły z kubkiem ulubionej kawy, herbaty lub kakao smakuje cudownie. Jeżeli jednak zachowa się jakaś kromeczka, spokojnie możecie ją przechować na następny, a nawet kolejny dzień, ponieważ dobrze zachowuje świeżość. No i świetnie smakuje na ciepło, z tostera, piekarnika lub patelni.
Przepis został przygotowany we współpracy z Coffeedesk, cały artykuł znajdziecie TUTAJ
Chlebek bananowy z kawą i białą czekoladą
Szybki i prosty przepis na pyszny, mięciutki chlebek bananowy z kawą. Delikatnie słodki, mocno bananowy, z cudownym aromatem espresso i rozkosznymi kawałkami białej czekolady, który wyjdzie i zasmakuje każdemu.
Składniki:
Składniki na chlebek bananowy z kawą powinny mieć temperaturę pokojową.
- 3 (ok. 330 g po obraniu) bardzo dojrzałe banany + 1 banan ma wierzch ciasta
- 1½ szklanki (240 g) mąki
- 70 g masła
- ⅓ szklanki (70 g) drobnego cukru
- 1 duże jajko
- 50 ml espresso
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
- 50 g białej czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Obrane banany rozgnieść widelcem na puree.
- Białą czekoladę posiekać na mniejsze kawałki.
- Do bananów dodać rozpuszczone, przestudzone masło, cukier, jajko oraz przestudzone espresso i wymieszać.
- W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz kawałkami czekolady.
- Do masy bananowej dodać suche składniki i ponownie wymieszać (bardzo krótko, tylko do połączenia składników!).
- Ciasto bananowe przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
- Na wierzchu ułożyć połówki banana.
- Piec około 50 – 55 minut (do suchego patyczka, najlepiej sprawdzać) w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Gotowy chlebek bananowy wyjąć z piekarnie i przestudzić.
Przepis został przygotowany we współpracy z Coffeedesk, cały artykuł znajdziecie TUTAJ.