fbpx
Na słodko

Chlebek bananowy z kawą i białą czekoladą

Kawowy chlebek bananowy z białą czekoladą

Śniadanie, podwieczorek, deser lub przekąska – chlebek bananowy z kawą idealnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Łatwo go zabrać ze sobą na wynos, do pracy, na uczelnię lub spacer. Zazwyczaj znika, zanim zdąży dobrze wystygnąć. Lekko ciepły z kubkiem ulubionej kawy, herbaty lub kakao smakuje cudownie. Jeżeli jednak zachowa się jakaś kromeczka, spokojnie możecie ją przechować na następny, a nawet kolejny dzień, ponieważ dobrze zachowuje świeżość. No i świetnie smakuje na ciepło, z tostera, piekarnika lub patelni.

Przepis został przygotowany we współpracy z Coffeedesk, cały artykuł znajdziecie TUTAJ

Kawowy chlebek bananowy z białą czekoladą

Chlebek bananowy z kawą i białą czekoladą

Szybki i prosty przepis na pyszny, mięciutki chlebek bananowy z kawą. Delikatnie słodki, mocno bananowy,  z cudownym aromatem espresso i rozkosznymi kawałkami białej czekolady, który wyjdzie i zasmakuje każdemu. 
Czas przygotowania:15 minuty
Czas pieczenia:55 minuty
Czas całkowity:1 godzina 10 minuty
Kategoria: Deser, Na słodko, Przekąski, Śniadanie
Tagi: banany, biała czekolada, chlebek bananowy, drugie śniadanie, espresso, fit deser, kawa

Składniki:

Składniki na chlebek bananowy z kawą powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 3 (ok. 330 g po obraniu) bardzo dojrzałe banany + 1 banan ma wierzch ciasta
  • szklanki (240 g) mąki
  • 70 g masła
  • szklanki (70 g) drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 50 ml espresso
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • 50 g białej czekolady (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Obrane banany rozgnieść widelcem na puree.
  • Białą czekoladę posiekać na mniejsze kawałki.
  • Do bananów dodać rozpuszczone, przestudzone masło, cukier, jajko oraz przestudzone espresso i wymieszać.
  • W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz kawałkami czekolady.
  • Do masy bananowej dodać suche składniki i ponownie wymieszać (bardzo krótko, tylko do połączenia składników!).
  • Ciasto bananowe przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  • Na wierzchu ułożyć połówki banana.
  • Piec około 50 – 55 minut (do suchego patyczka, najlepiej sprawdzać) w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Gotowy chlebek bananowy wyjąć z piekarnie i przestudzić.

Przepis został przygotowany we współpracy z Coffeedesk, cały artykuł znajdziecie TUTAJ.

Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *