Przyznaję, że bywam monotematyczna. I tak, kiedy jesienią do mojej kuchni wkraczają jabłka, potrafię „wałkować” je przez miesiąc, a i dwa, bez przerwy. Ale zawsze z pierwszymi płatkami śniegu ta fiksacja nagle przechodzi w kolejną, na temat cytrusów, które w listopadzie powoli startują i w grudniu w mgnieniu oka zalewają okoliczne warzywniaki. Soczyste pomarańcze, lekko cierpkie grejpfruty, orzeźwiające limonki, kwaśne cytryny i oczywiście małe, słodkie mandarynki, od których każdego roku wszystko się zaczyna.
Tym razem nie mogło być inaczej, oszalałam na widok uroczych klementynek, które dodatkowo urzekły mnie fragmentami gałązek z zielonymi listkami. Oczywiście nie mogło być inaczej i wróciły ze mną do domu. Tak powstało pyszne, niezwykle aromatyczne, cudownie maślane ciasto, które zapewni Wam przedsmak zimowo-świątecznego błogostanu. Jedyne o co musicie zadbać to dobrej jakości, słodkie, soczyste mandarynki, najlepiej bez pestek, reszta to „bułka z masłem”. Tak tym razem z masłem, bo nie samym olejem kokosowym człowiek żyje ? W każdym razie musicie tego spróbować.
Fanów bardziej wytrawnych połączeń zapraszam po przepis na lekką i świeżą ? sałatkę z pomarańczą oraz pyszną ? rybę w pomarańczach.
Składniki (forma o średnicy 22 cm):
Ciasto:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
1 szklanka (150 g) mąki pszennej
1/4 szklanki (45 g) mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
3/4 kostki (150 g) masła
4 jajka
2 mandarynki (najlepiej klementynki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub kilka kropli naturalnego aromatu waniliowego
mała szczypta soli
Góra:
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka masła
1 łyżka wody
3-4 mandarynki (najlepiej klementynki)
Dodatkowo:
tłuszcz i mąka do wysmarowania i obsypania formy
cukier puder
Przygotowanie:
1) Przygotować formę: dno wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć pierścieniem, całość wysmarować tłuszczem i dokładnie obsypać mąką.
Góra:
2) Mandarynki na górę bardzo dokładnie umyć, obrać ze skórki (staramy się pozbyć jak najwięcej białej części) i podzielić na cząstki.
3) Na patelni z grubym dnem rozpuścić cukier z wodą na średniej mocy palnika i chwilę pogotować, aż całość się zarumieni (nie mieszamy). Następnie dodać masło i energicznie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej.
4) Na koniec wrzucić przygotowane cząstki mandarynek, wymieszać, smażyć jeszcze ok. 5 min.
5) Przestudzonymi owocami w karmelu równomiernie wyłożyć dno przygotowanej formy.
Ciasto:
6) Mandarynki do ciasta bardzo dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i otrzeć skórkę tak ok. 1 łyżki. Następnie owoce obrać ze skórki (staramy się pozbyć jak najwięcej białej części), usunąć ewentualne pestki i zmiksować blenderem na jednolitą masę – powinno powstać ok. 1/2 szklanki mandarynkowego, rzadkiego musu.
7) Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
8) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie pastę waniliową/aromat waniliowy, otartą skórkę z mandarynek oraz przygotowany mus.
9) Na koniec dosypać partiami przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz solą i wymieszać, tylko do połączenia składników.
10) Ciasto przelać do formy, na mandarynki i całość piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
11) Upieczone, wystudzone ciasto przełożyć na paterę lub deskę do góry dnem, zdjąć papier i delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Świetny przepis! Ucierane, maślane ciasta najlepsze do filiżanki kawy 🙂
Zgadza się, ciasto i filiżanka aromatycznej kawy to duet doskonały 🙂
Pyszne ciasto. wspanialy przepis
Dziękuję 🙂