Domowe ciasto z jabłkami to obowiązkowa pozycja na mojej liście jesiennych wypieków. A to jest wyjątkowe… mięciutkie, puszyste, mocno wilgotne, zwieńczone dużą ilością słodkich jabłek w cynamonie. A przy tym zdrowsze od tradycyjnej wersji z białą mąką, którą zastąpiłam moimi ukochanymi płatkami owsianymi. Owsiana baza sprawia, że ciasto jest treściwsze, zawiera więcej witamin, związków mineralnych i błonnika, a także nadaje mu ciekawy, przyjemny posmak, który doskonale komponuje się z całą resztą. Jabłka zawierają dużą ilość pektyn wspomagających naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn, a cynamon sprzyja redukowaniu tkanki tłuszczowej. Krótko mówiąc, przed Wami, słodka kwintesencja jesieni w FIT wydaniu, gotowa dosłownie na pstrykniecie palcami.
Czego chcieć więcej? My je pokochaliśmy. Koniecznie spróbujcie…
Tradycjonalistów zapraszam po przepis na aromatyczną szarlotkę.
Składniki (forma o średnicy 20 cm – 22 cm):
1 szklanka płatków owsianych zwykłych lub górskich
1/3 szklanki cukru trzcinowego
2 jajka
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki mleczka kokosowego lub zwykłego mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
kilka kropli naturalnego aromatu waniliowego
1/2 szczypty soli
Dodatkowo:
2-3 jabłka najlepiej szara reneta lub inne nadające się do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
odrobina tłuszczu do wysmarowania formy
cukier puder (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1) Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski z łyżeczka cynamonu i dokładnie wymieszać, tak aby każdy kawałek był pokryty przyprawą.
2) Płatki owsiane zmiksować za pomocą blendera na mąkę.
3) Następnie w jednej misce wymieszać: zmiksowane na mąkę płatki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól.
4) W drugiej misce wymieszać : jajka, cukier trzcinowy, olej, mleczko kokosowe/mleko oraz aromat waniliowy.
5) Do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
6) Ciasto przełożyć do formy z dnem wyłożonym papierem i wysmarowanej tłuszczem, wyrównać, a na wierchu poukładać kawałki jabłka.
7) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 min., do suchego patyczka.
8) Upieczone ciasto wystudzić, a następnie przełożyć na paterę lub deskę do góry dnem, zdjąć papier i delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Ile tego mleka? ¼ szklanki?;)
tak, 1/4 szklanki 🙂 dziękuję za czujność 🙂
Nie wiem jakim cudem wychodzi Pani tyle ciasta że szklanki płatków owsianych.. ja ledwo w keksowce pokrywam dno na wysokość 1cm a to ciasto prawie nie rośnie. Jest dobre ale denerwuje mnie że jest go tak mało i jest takie niskie. I nie pieke go 40 minut bo bym chyba węgiel wyciągnęła z piekarnika. Niby mogę dać dwa razy tyle składników ale nie wiem czy mi się z kolei upiecze …
Ciasto nie jest z samych płatków i u mnie ta ilość wystarczyła, ale faktycznie jest niewysokie 🙂 Oczywiście, jeżeli to za mało to myślę, że spokojnie można zwiększyć ilość składników poza jabłkami. Tak czy inaczej cieszę się, że smakowało 🙂
Czy płatki owsiane można zamienić na mąkę owsiana ? W jakiej ilości użyć mąki owsianej ? Jajka tylko wymieszać? Nie ubijać?
Czy można pominąć mleczko kokosowe lub co w zamian?