Łatwo jest wyczarować deser z delikatnej mąki, dużej ilości masła i cukru. Można też jednak całkiem inaczej. Czekoladowo-daktylowa babka z mąki orkiszowej w wersji FIT jest tego doskonałym przykładem. Pyszna, mocno wilgotna, pełna smaku i aromatu. Zachwyci każdego łasucha oraz miłośnika czekolady dbającego o zdrowie i sylwetkę.
Przepis na odchudzone ciasto czekoladowo-daktylowe praktycznie w całości bazuje na zdrowych, wartościowych produktach. Pełnoziarnistej mące orkiszowej będącej źródłem złożonych węglowodanów i błonnika, mleczku kokosowym składającym się z dobrych, nasyconych kwasów tłuszczowych, naturalnie słodkich suszonych daktylach, a także niewielkiej ilości cukru kokosowego, który zaliczany jest do produktów o niskim indeksie glikemicznym.
Brzmi dobrze i zdrowo, prawda? Ale nie tylko, bo prezentuje się równie efektownie. Babka skąpana w czekoladowej polewie i oprószona czekoladowymi wiórkami wygląda i smakuje jak najlepszy deser. W takiej wersji nikt nie zdoła jej się oprzeć. Bo mniej kalorii wcale nie oznacza, jakby się mogło wydawać, mniej przyjemności.
Kto zrobi? Pochwalcie się w komentarzach jak Wam poszło.
Czekoladowo-daktylowa babka orkiszowa
Składniki:
- Forma na babkę o średnicy 20-22 cm z kominem.
Babka:
- 1 i 1/3 szklanki (200 g) mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)
- 100 g niesiarkowanych suszonych daktyli
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru kokosowego
- 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
- 1/2 tabliczki (50 g) dobrej jakości gorzkiej czekolady (plus opcjonalnie kilka kostek do przygotowania wiórków czekoladowych)
- 2 łyżki mleczka kokosowego
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka oleju kokosowego do nasmarowania formy
- 1 łyżka mąki do obsypania formy
Przygotowanie:
Babka:
- Mleczko kokosowe z daktylami zagotować. Zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
- Do mleczka z daktylami i olejem dodać kakao oraz cukier i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera i przelać do miski.
- Do masy daktylowo-kakaowej dodać jajka i ponownie wymieszać.
- Na koniec dodać przesianą mąką orkiszową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
- Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i delikatnie obsypanej mąką.
- Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka.
Polewa:
- Gorzką czekoladę z mleczkiem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z mleczkiem umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary).
Ile dodać oleju kokosowego do babki?
Już zaktualizowałam. Dziękuję za czujność 🙂
Olej kokosowy ma być twardej konsystencji czy lejącej ? Jaka jest kaloryczność w jednym kawałku 100gr?
Obojętne, olej się rozpuści w ciepłym mleczku. Cała babka ma lekko ponad 2000 kcal, jedna porcja z polewą ok. 150 kcal. Pozdrowienia 🙂
Wyszła przepyszna ale płaska- ilość ciasta z przepisu była za mała do mojej brytfanki.
Cieszę się bardzo, że smakuje 🙂 U mnie wyszła jak zna zdjęciu z foremki z kominem o średnicy 22 cm, ale ma dosyć szeroki komin (wycięcie w środku). Jeżeli się zdecydujesz upiec jeszcze raz, użyj proszę mniejszej foremki 🙂 Ślicznie dziękuję za komentarz 🙂
Babka jest wspaniała! Nie spodziewałam nie tak słodkiego, bogatego smaku. Jest wilgotna i pyyyszna.
Zaraz zapiszę ją sobie do mojego zeszytu z ekstra przepisami do powtórzenia.
Dziękuję, bardzo się cieszę 🙂
Przepyszna babka! Będę do niej regularnie wracać. Zrobiłam z podwójnej ilości składników i trochę dłużej potrzymałam w piekarniku. Trzeciego dnia smakowała nadal wspaniale. Dziękuję za przepis!
Cudownie! Dziękuję za komentarz 🙂