Kiedy nagle potrzebujesz energii lub po prostu najdzie Cię ochota na coś słodkiego, dobrze jest mieć pod ręką małe co nieco. Ale wcale nie musi to być niezdrowy baton z reklamy, który poza zastrzykiem mocy zafunduje organizmowi szkodliwe tłuszcze utwardzane, cukier, syrop glukozowy i konserwanty. Wystarczy, że poświęcicie kilkanaście minut i przygotujecie własne, domowe bounty, czyli baaardzo kokosowe FIT batony. Fenomenalną w swej prostocie i smaku słodką przekąskę, która podbije serce każdego miłośnika egzotycznego kokosa.
Domowe bounty poza tym, że jest mniej kaloryczne, niż wersja sklepowa to zawiera również zdecydowanie więcej samego kokosa. A więcej kokosa to więcej naturalnego smaku, aromatu i wartości odżywczych, a mniej pustych kalorii. Jak wiadomo nie liczy się tylko ilość, ale także jakość tego co zjadamy.
Spróbujecie? Koniecznie podzielcie się w komentarzach jak Wam smakowało.
Domowe bounty – FIT batony
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki (200 g) niesiarkowanych wiórków kokosowych
- 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
- 1 łyżka (30 g) nierafinowanego oleju kokosowego (nierafinowany olej ma mocno kokosowy smak)
- 2 łyżki (60 ml) syropu klonowego lub miodu
- mała szczypta soli himalajskiej
Dodatkowo:
- 1 tabliczki (100 g) dobrej jakości gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Mleczko kokosowe zgotować. Zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy i wymieszać.
- Wiórki kokosowe zalać gorącym mleczkiem z olejem kokosowym, dodać syrop klonowy/miód oraz sól himalajską, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.RADA: Wiórki kokosowe różnych producentów różnią się między sobą. Dlatego dobrze jest samemu kontrolować gęstość masy. Mimo wszystko, jeżeli po wystudzeniu masa jest w dalszym ciagu zbyt rzadka można dodać do niej więcej wiórków kokosowych.
- Kiedy wiórki kokosowe wchłoną mleczko z powstałej masy formować batony/ kulki i układać na tacce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Tak uformowane batony odstawić do lodówki, do stężenia na 1-2 h, a najlepiej na noc.
- Kiedy batoniki stężeją, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary) i obtoczyć w niej batony. Można czekoladę rozsmarować pędzelkiem spożywczym lub polewać batony czekoladą tylko od góry.RADA: Żeby z czekoladą lepiej się pracowało można dodać przy rozpuszczaniu odrobinę oleju kokosowego lub mleczka kokosowego.
- Tak przygotowane batony ponownie odstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.
Zrobiła mi się z tego ciapka zamiast batonów. Dodałam chyba z 3/4 paczki więcej wiórków kokosowych, czekałam aż wchłoną i tak to nic nie dało, wyciskałam resztki mleczka z nich. Ten przepis może posłużyć za inspirację, nic więcej. Niepotrzebnie całe mleczko wlewałam, warto wlewać partiami i sprawdzać, czy konsystencja pozwoli na zrobienie batoników. Moje się wcale nie zrobiły, pewnie będę je wyjadać łyżeczką, bo się rozpadają nawet jak próbowałam je przesunąć…
Przykro mi, ale tak jak wspomniałam w przepisie, wiórki kokosowe różnych producentów potrafią się znacząco różnić, dlatego warto kontrolować gęstość masy. Mam nadzieję, że mimo wszystko inne przepisy Pani nie zawiodą ?
Przepisy jest dobry, bo u innych osób, np. u mnie, masa wiórkowa stężała. Czyli to kwestia jakości użytych przez Ciebie składników (wiórki, mleko kokosowe, olej kokosowy), a nie wina przepisu 🤔
Użyłam wiórek kokosowych zakupionych w lidlu:) są bardzo drobne. Dałam pół szklanki więcej wiórek. Konsystencja wyszła idealna 🙂 dałam o polowe mniej miodu i smakuje jak oryginalne bounty 🙂
Bardzo dziękuję za komentarz, niestety z wiórkami kokosowymi tak właśnie jest, że bardzo różną ilość mleczka przyjmują, super, że skorzystałaś z rady 🙂 Cieszę się, że smakowały. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ile czasu mogą poleżeć w lodówce?
Gotowe batoniki przechowywałam w lodówce 4-5 dni w szczelnie zamykanym pojemniku.
Fajny przepis, batoniki pyszne 🙂
Następnym razem, a na pewno będzie nie jeden 😉, użyję chyba ksylitolu, a nie syropu, bo wolałabym, żeby masa zachowała bielszy kolor
Cieszę się, że smakują. Bardzo dziękuję za komentarz 🙂
Bardzo dobry przepis. Użyłem sugerowanych ilości, wiórki i mleko kokosowe made in Kaufland;) i masa stężała, wiórki wchłonęły mleko kokosowe, bardzo smaczna przekąska.
Super! Bardzo dziękuję za komentarz 🙂
Czy olej kokosowy jest niezbędny 🙂 ?
Niestety, nie próbowałam robić bez, więc nie wiem czy efekt będzie taki sam.
A co może być zamiennikiem do oleju kokosowego?
Ja robiłam bez i jest jak najbardziej ok, tylko są trochę bardziej kruche, ale jadłam ze smakiem 🙂