Dutch baby, czyli pieczony naleśnik z owocami to doskonały pomysł na słodkie, iście królewskie śniadanie godne leniwego, weekendowego poranka. Co więcej może być również zdrowym deserem, który zaspokoi nawet największą zachciankę na coś słodkiego.
Fenomenem dutch baby jest fakt, iż w piekarniku rośnie jak szalony, co nierzadko wyglada naprawdę spektakularnie. Jednak zaraz po wyjęciu kapryśnie opada. Niczemu to nie szkodzi, ponieważ jest po prostu pyszny. Najlepiej smakuje gorący, prosto z patelni z dużą ilością ulubionych, sezonowych owoców. Jesienią i zimą z jabłkiem lub gruszką oraz obowiązkowo szczyptą cynamonu, zaś wiosną i latem z borówkami, truskawkami oraz miętą bądź melisą. Pełna dowolność, dlatego też jest to danie, który nigdy się nie nudzi.
Dodatkowo sam dutch baby przygotowuje się z prostych składników, dosłownie w oka mgnieniu. Jest rewelacyjną alternatywą dla klasycznych naleśników, placuszków i żmudnego stania przy kuchence. Dzięki czemu mamy kilkanaście dodatkowych minut błogiego spokoju i wylegiwania w łóżku, zakończonych smacznym, sycącym, pożywnym śniadaniem.
Jeżeli do tej pory nie próbowaliście to najlepsze jeszcze przed Wami. Koniecznie zróbcie. Sami zobaczcie jakie to proste!
Dutch Baby – pieczony naleśnik z owocami
Składniki:
Dutch Baby:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (może być również ciemna, ale wtedy trochę inaczej smakuje)
- 1/2 szklanki mleka 2%
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- mała szczypta soli
- 1 łyżka oleju kokosowego
Dodatkowo:
- ulubione, sezonowe owoce
- odrobina ksylitolu w pudrze do oprószenia
Przygotowanie:
- Piekarnik razem z patelnią nagrzać do 200 stopni (patelnia musi być odpowiednia do piekarnika).
- Wszystkie składniki na naleśnik, poza olejem kokosowym, wymieszać ze sobą za pomocą rózgi, miksera lub blendera (nie mieszamy zbyt długo, blenderem dosłownie 5 sekund).
- Następnie na rozgrzanej patelni rozpuścić olej kokosowy, wlać przygotowaną masę i piec w piekarniku około 20 minut, aż naleśnik wyraźnie się zarumieni.
- Gotowy Dutch Baby podawać gorący oprószony ksylitolem w pudrze z ulubionymi owocami.
Napewno przepyszny!
Potwierdzam 🙂 Dziękuję za komentarz