fbpx
Fit Na słodko Na śniadanie Wielkanoc

Serniczki z nerkowców z musem owocowym – wege deser

Serniczki z nerkowców z musem owocowym - wege deser

Serniczki z nerkowców z musem owocowym to nie tylko doskonały wegański deser, ale zdrowa, pożywna przekąska lub drugie śniadanie dla każdego. I pomimo, że z technicznego punktu widzenia, te serniczki, serniczkami nie są, to ich smak łudząco przypomina klasyczną masę na bazie twarogu. Nawiasem mówiąc, „nie kupuję” również nazwy nernik czy bezsernik, dlatego też zostaną oszukane serniczki.

Nosząc się z zamiarem ich przygotowania, nawet nie sądziłam, że tego typu szalony wynalazek może być, aż tak dobry. Ale jest, baaa, nawet lepszy. Serniczki z nerkowców są aksamitne, idealnie kremowe i delikatne. Aczkolwiek, pomimo całej tej wspaniałości, już nieduża porcja w zupełności wystarczy, aby zaspokoić głód i ochotę na małe co nieco. W końcu orzechy to sycący i nieco kaloryczny konkret. Nie mniej jednak, zapewniam, mała porcja pożywnych kcal w żaden sposób nie kłóci się z FIT dietą. Zwłaszcza jeżeli zjemy go zamiast drugiego śniadania.

Co więcej, deser jest jest banalnie prosty i tak naprawdę nie wymaga wiele pracy, jedynie odrobinę cierpliwości. Z powodzeniem, może je przygotować każdy posiadacz blendera. Wystarczy pamiętać, aby wieczorem zalać nerkowce ciepła wodą i odstawić na noc do lodówki. A już następnego dnia będziemy mogli cieszyć się pysznym, zdrowym deserem.

Przygotujecie? Koniecznie dajcie znać w komentarzach jak Wam poszło ✍️

Serniczki z nerkowców z musem owocowym - wege deser

Serniczki z nerkowców z musem owocowym

Serniczki z nerkowców z musem owocowym to nie tylko doskonały wegański deser, ale zdrowa, pożywna przekąska lub drugie śniadanie dla każdego. Aksamitne, idealnie kremowe i bardzo sycące. 
Czas przygotowania:20 minuty
Czas chłodzenia:4 godziny
Czas całkowity:4 godziny 20 minuty
Kategoria: FIT deser
Tagi: borówki, mleczko kokosowe, nasiona słonecznika, nerkowce, olej kokosowy, owoce, serniczki, suszone daktyle, syrop klonowy, wanilia
Ilość porcji: 4 porcje

Składniki:

Spód:

  • 1/2 szklanki (70 g) nasion słonecznika
  • 10 (50 g) suszonych daktyli
  • mała szczypta soli himalajskiej

Masa z nerkowców:

  • 1 szklanka (150 g) nerkowców
  • 2 łyżki (50 g) oleju kokosowego
  • 2-4 łyżki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii
  • mała szczypta soli himalajskiej

Mus z owoców:

  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych owoców (u mnie maliny, czarna porzeczka, truskawki)
  • 1 łyżka syropu klonowego

Dodatkowo:

  • świeże owoce np. borówki, maliny, truskawki

Przygotowanie:

Spód:

  • Suszone daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na 30 minut.
  • W kielichu blendera umieścić nasiona słonecznika i chwilę miksować. Następnie dodać odsączone daktyle oraz sól i całość zblendować na kleistą masę.
  • Gotową masę nałożyć do słoiczków/szklanek, równomiernie rozprowadzić i delikatnie ugnieść.

Masa z nerkowców:

  • Orzechy nerkowców namoczyć. W tym celu, orzechy umieścić w misce, zalać wodą i odstawić do lodówki na całą noc.
  • Następnego dnia nerkowce odsączyć, dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny, rozpuszczony olej kokosowy, syrop klonowy, pastę waniliową, mleczko kokosowe oraz sól i zmiksować na gładki, aksamitny krem. W razie potrzeby dodać więcej mleczka kokosowego.
  • Gotowa masę przełożyć do słoiczków/szklanek na słonecznikowo-daktylowy spód i odstawić do lodówki na conajmniej 4 godziny.

Mus z owoców:

  • W kielichu blendera umieścić szklankę ulubionych owoców, dodać łyżkę syropu klonowego i zmiksować na mus.

Gotowe serniczki podawać z musem oraz świeżymi owocami.

    Serniczki z nerkowców z musem owocowym - wege deser
    5/5 - (3 votes)

    (5) Komentarzy

    1. Bajecznie wyglądający deser!

      1. Dziękuję ?

    2. Basia says:

      Przepychota, choć mało masy z nerkowców.

      1. Dziękuję ? super, że smakują i zawsze można zrobić z podwójnej porcji ?

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *