Lato wróciło. To doskonały czas na balkonowo-tarasowe śniadania, na świeżym powietrzu. A nic w tej roli nie sprawdza się lepiej niż puszyste placuszki jogurtowe ze słodkim, owocowym akcentem.
Lekkie placuszki jogurtowe z borówkami to wprost wymarzony sposób na rodzinne śniadanie. Apetyczny stosik pojawia się dosłownie w kilkanaście minut i w podobnym tempie znika w małych i dużych buziach. Poradzą sobie z nimi nawet najmniejsze rączki, niepotrafiące obsługiwać sztućców. Co więcej wszystkie dzieci wprost przepadają za wybieraniem ulubionych dodatków i samodzielnym dekorowaniem swoich porcji.
Placuszki jogurtowe są również niezaprzeczalnym dowodem na to, że śniadanie może być jednocześnie szybkie, zdrowe i pyszne, a tym samym inspirować do lepszego odżywiania. Baza z mojej ulubionej mąki owsianej sprawia, że placuszki są bardzo sycące. Jogurt naturalny dostarcza białka, a banan i soczyste borówki odrobinę naturalnej słodyczy, którą można podkreślić syropem klonowym lub miodem. Mniam!
Śmiało częstujcie się przepisem i dzielcie z innymi ? Cudownego dnia
Puszyste placuszki jogurtowe z borówkami
Składniki:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- 3/4 szklanki (110 g) mąki owsianej
- 2 jajka
- 1 kubeczek (180 g) gęstego jogurtu naturalnego
- 1 (100 g – 120 g) dobrze dojrzały banan
- 3/4 szklanki borówek
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Do podania:
- ulubione owoce
- syrop klonowy lub miód
- jogurt naturalny
- świeża mięta
Przygotowanie:
- Mocno dojrzałego banana rozgnieść widelcem na puree (nie musi to być bardzo dokładnie, maleńkie kawałeczki banana super smakują), dodać jajka, jogurt naturalny, pastę waniliową oraz sól i wymieszać za pomocą rózgi kuchennej lub łyżki.
- Do masy jogurtowej dodać mąkę owsianą z proszkiem do pieczenia i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. W razie potrzeby dodać odrobinę więcej mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
- Na koniec dodać umyte, osuszone borówki i ponownie, delikatnie wymieszać łyżką.
- Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (można patelnię posmarować olejem za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka) smażyć nieduże placuszki z obu stron na złoty kolor. Placuszki przewracać ostrożnie, ponieważ są bardzo delikatne.
- Gotowe placuszki podawać z jogurtem naturalnym, miodem/syropem klonowym i świeżymi owocami.