Połączenie czekolady i owoców? Czemu nie? W końcu to nie może się nie udać, zwłaszcza latem, kiedy królują truskawki, maliny, jagody i moje ulubione soczyste czereśnie. Dlatego mam dla Was kolejną zdrowszą wersję deseru – tym razem mocno czekoladowy pudding jaglany z czereśniami. Naturalnie słodki, idealnie kremowy i aksamitny.
Co więcej, czekoladowy pudding jaglany jest na tyle treściwy i sycący, że doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Niewielka miseczka wystarczy by zaspokoić nawet większy głód, a przy okazji chrapkę na małe co nieco.
Podając deser nie pomijajcie, ale i nie żałujcie sezonowych owoców… póki są. Nic nie zastąpi smaku czereśni zerwanych prosto z drzewa lub dopiero co przyniesionych z bazarku. Poza tym ich słodko-kwaskowy smak doskonale komponuje się dosyć ciężkim aromatem gorzkiej czekolady sprawiając, że całość jest lżejsza i mniej przytłaczająca.
Koniecznie spróbujcie, nawet jeżeli nie jesteście miłośnikami kaszy jaglanej. Jestem pewna, że w takim wydaniu ją pokochacie.
Czekoladowy pudding jaglany z czereśniami
Składniki:
Pudding:
- 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej
- ok. 2 i 1/2 szklanki (625 ml) mleka migdałowego lub odrobinę więcej
- ok. 20 (80 g – 100 g) suszonych daktyli
- 2 łyżki (20 g) ciemnego kakao
- 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
- mała szczypta soli
Dodatkowo:
- świeże czereśnie
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną oraz zalać 2 szklankami mleka migdałowego, dodać sól, a następnie gotować pod przykryciem ok. 15 minut, do momentu, aż będzie miękką, a nawet lekko rozgotowana. Co jakiś czas kaszę należy przemieszać, żeby się nie przypaliła. Pamiętaj również, aby kaszę dokładnie przed gotowaniem wypłukać, obficie przelewając najpierw zimną, a później gorącą wodą, dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego posmaku.
- Następnie dodać suszone daktyle (żeby zmiękły) oraz kakao.
- Ugotowaną kaszę z daktylami i kakao zdjąć z kuchenki, dodać połamaną czekoladę i dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Następnie całość zmiksować blenderem kielichowym lub za pomocą ręcznego na gładki pudding. Jeżeli pudding wyjdzie zbyt gęsty można dodać więcej mleka migdałowego.