Kolejny raz sierpień minął mi z prędkością światła. Nie wiem jak, nie wiem kiedy, ale faktem jest, że mamy wrzesień. Jednak ten wpis wcale nie jest zapowiedzią końca lata. Wręcz przeciwnie, zamierzam korzystać z ostatnich słonecznych dni i letnich owoców ile się tylko da. Dlatego mam dla Was dzisiaj przepis na prostą, a zarazem obłędną rustykalną tartę z brzoskwiniami oraz ziołowym akcentem.
Każdy ma swoje kuchenne pewniaki, z których potrafi wyczarować coś pysznego. I tak, jedni nie wyobrażają sobie zawartości lodówki bez warzyw, inni bez jajek, jeszcze inni bez ulubionej pasty kanapkowej lub sosu. Natomiast u mnie w sezonie letnim, zawsze znajdziecie kulkę kruchego ciasta. Niepozorna, a okazuje się jak znalazł, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale też nieoceniona, podczas odwiedzin niespodziewanych gości.
Rustykalna tarta z brzoskwiniami, inaczej galette to ciasto z dużą ilością słodkich, soczystych owoców ułożonych na cienkim, rozpływającym się w ustach cieście. Deser jest nieduży. W sam raz, żeby zaraz po upieczeniu, w gronie 4-5 osób, jeszcze lekko ciepły zjeść z gałką domowych lodów waniliowych lub sam.
Co więcej, do przygotowania tarty nie potrzebujemy żadnej formy, ani też specjalnych zdolności manualnych. Placek wychodzi trochę nierówny i co prawda daleko mu do ideału, ale w tym tkwi cały jego urok. Ponadto jego rustykalny charakter stwarza domową, sielską atmosferę. Nagle ma się ochotę zwolnić i usiąść na dłużej. Koniecznie spróbujcie!
Napiszcie w komentarzach jak minęły Wam wakacje.
Miłego dnia! ☀️
Rustykalna tarta z brzoskwiniami
Składniki:
Ciasto:
- 3/4 szklanki (80 g) pełnoziarnistej mąki orkiszowej (u mnie typ 1850)
- 1/3 szklanki (50 g) jasnej mąki orkiszowej
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 80 g zimnego masła
- 1/2 laski wanilii
- mała szczypta soli
- 1-2 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
- 3 średnie dobrze dojrzałe brzoskwinie
- 1 łyżka cukru koksowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżka płatków migdałów
- świeży tymianek
Przygotowanie:
Ciasto:
- Do mąki pełnoziarnistej orkiszowej wymieszanej z jasną dodać pokrojone zimne masło, cukier kokosowy, ziarenka wanilii oraz sól. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. W razie potrzeby, jeżeli ciasto się niezbyt dobrze klei dodać lodowatą wodę. Całość można również przygotować za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki.
- Następnie ciasto delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Nadzienie:
- W międzyczasie przygotować owoce. Brzoskwinie umyć, usunąć z nich pestki i pokroić na mniejsze kawałki.
- Dodać cukier kokosowy, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
Tarta:
- Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 35 cm między 2 warstwami papieru do pieczenia. Przełożyć na blaszkę i zdjąć górną warstwę papieru.
- Środek ciasta posypać mielonymi migdałami pozostawiając ok. 2-3 cm wolnego brzegu. Następnie ułożyć kawałki przygotowanych owoców (na zakładkę), ciasto zawinąć do środka, na owoce tak jak na zdjęciach i posypać płatkami migdałów.
- Piec około 35 min. w piekarniku nagrzanym do 200° C.
- Gotowe ciasto przestudzić i podawać z listkami tymianku oraz opcjonalnie gałką waniliowych lodów.