Ufff, w końcu udało się złapać oddech. Warto jednak przygotować się przed kolejną falą wysokich temperatur. Limonkowy sernik z herbatą matcha to mój ulubiony deser na letnie, upalne dni. Lekki, kremowy z orzeźwiającą cytrusową nutą i delikatnym posmakiem zielonej herbaty. Dobrze schłodzony w smacznym stylu pomoże przetrwać polskie tropiki wszystkim fanom rześkich, oryginalnych połączeń.
Spróbujecie?
Limonkowy sernik na zimno
Lekki, kremowy deser z orzeźwiającą cytrusową nutą i delikatnym posmakiem zielonej herbaty. Idealny na letnie, upalne dni.
Składniki:
Forma o średnicy 18 cm
Spód:
- 120 g pełnoziarnistych herbatników
- 1/4 szklanki (40 g) rozpuszczonego masła
- 3 łyżki (20 g) wiórków kokosowych
Masa serowa:
- 250 g twarogu dwukrotnie zmielonego
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki (125 ml) mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 2 łyżki (20 g) żelatyny
- 1/4 szklanki (60 ml) gorącej wody
- 1-2 łyżeczki herbaty matcha
- 1 limonka
Dodatkowo:
- 1 opakowanie galaretki + 400 ml gorącej wody (opcjonalnie)
- ulubione owoce (u mnie winogrona)
Przygotowanie:
Spód:
- Herbatniki zmiksować blenderem na mąkę, dodać wiórki kokosowe oraz masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy (wcześniej spód formy wyłożyć papierem do pieczenia), wyrównać i ugnieść np. grzbietem łyżki, a następnie odłożyć do lodówki na kilka minut.
Masa serowa:
- Mleczko kokosowe podgrzać, a następnie dodać herbatę matcha (ilość zależy od naszych upodobań) i dokładnie wymieszać, tak żeby nie było żadnych grudek i odstawić do wystudzenia.
- Do misy miksera dodać twaróg, mascarpone, ksylitol i dokładnie wymieszać.
- Dodać skórkę otarta z jednej limonki oraz sok wyciśnięty z połowy limonki i wystudzone mleczko kokosowe z herbata matcha i ponownie dokładnie wymieszać.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3-4 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać, w celu wyrównania temperatury.
- Nie przestając miksować, przygotowaną żelatynę powoli dolewać do reszty masy, a następnie całość wylać (masa jest dosyć rzadka) na przygotowany wcześniej spód, wyrównać i odstawić do lodówki do stężenia.
Dekoracja:
- Kiedy masa serowa zacznie lekko tężeć, udekorować ją owocami, zalać wystudzoną galaretka rozpuszczoną w mniejszej ilości wody niż zalecana i odstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej całą noc, aby dobrze stężał.RADA: Galaretkę można pominąć i sernik podać z samymi owocami. Wtedy ciasto dekorujemy przed samym podaniem. Bez galaretki będzie zdrowiej i mniej kalorycznie.
- Przed wyjęciem ciasta z tortownicy oddzielić je delikatnie ostrym nożem od jej brzegów.
Zachwycające zdjęcia. W 100% zachęcają do przetestowania przepisu. Pozdrawiamy znad filiżanki kawy 🙂
Dziękuję ???
Wygląda niezwykle lekko i pięknie 🙂
Dziękuję ?