Moja miłość do mini deserów nie słabnie. Stąd kolejny FIT deser w słoiku, tym razem inspirowany popularnym batonikiem Kinder Country. Aksamitnie kremowy z chrupiącym zbożowym akcentem i polany aromatyczną gorzką czekoladą ?
Co więcej, mimo iż wygląda jak milion kalorii to 100 g takiego deseru zawiera około 140 kcal, podczas gdy oryginał 561. Poza tym FIT wersja bazuje na wartościowych składnikach. Bogatej w witaminy, miedź oraz żelazo kaszy jaglanej, orkiszu oraz ciemnej czekoladzie. Dlatego też, doskonale sprawdzi się zarówno jako sycące drugie śniadanie, lekki podwieczorek lub zdrowy deser.
Koniecznie dajcie znać w komentarzach czy wypróbujecie przepis. Trzymajcie się ciepło ?
FIT deser Kinder Country
FIT deser w słoiku inspirowany popularnym batonikiem Kinder Country. Aksamitnie kremowy z chrupiącym zbożowym akcentem i polany aromatyczną gorzką czekoladą.
Ilość porcji: 4 porcje
Składniki:
Warstwa jaglana:
- 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej
- 2 i 1/2 szklanki (625 ml) mleka (może być mleko roślinne np.: migdałowe)
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki syropu klonowego lub innego słodzika (miód, ksylitol itp.)
- ok. 1 szklanki (ok. 30 g) orkiszu ekspandowanego
Polewa czekoladowa:
- 1/2 tabliczki (50 g) ulubionej ciemnej czekolady
- 3-4 łyżki mleka
Dodatkowo:
- orkisz ekspandowany do posypania
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną zalać 2 szklankami mleka, dodać ziarenka wanilii oraz cały strąk, a następnie gotować ok. 15 minut, do momentu, aż będzie miękką, a nawet lekko rozgotowana. Co jakiś czas kaszę należy przemieszać, żeby się nie przypaliła. Pamiętaj również, aby kaszę dokładnie przed gotowaniem wypłukać, obficie przelewając najpierw zimną, a później gorącą wodą, dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego posmaku.
- Z ugotowanej kaszy usunąć strąk wanilii i wystudzić, a następnie przełożyć do kielicha blendera, dodać 1/4 szklanki mleka, 2 łyżki syropu klonowego lub innego słodzika i zmiksować na gładką, jednolitą masę (im dokładniej zblendujemy tym budyń będzie delikatniejszy). W razie potrzeby, jeżeli krem jest zbyt gęsty, dodać resztę mleka.
- Przygotować polewę: ciemną czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z mlekiem umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary).
- Do kremu z kaszy jaglanej dodać orkisz ekspandowany, delikatnie wymieszać.
- Do słoiczków/szklanek nałożyć po równo kremu jaglanego, udekorować polewą czekoladową i posypać orkiszem ekspandowanym. Podawać od razu po przygotowaniu.
Mój ulubiony deser 🙂
Podobnie jak u nas, ale musze w końcu pokusić się o zrobienie ciasta kinder country ?
Ja tak samo! Jeszcze nigdy nie robiłam 🙂
wygląda genialnie :))