Dzisiaj mam dla Was prawdziwe, świąteczne combo – pachnące muffinki piernikowo-serowe z malinami. Doskonałe rozwiązanie zwłaszcza dla tych, którzy nie potrafią się zdecydować czy wolą piernik, czy sernik lub też dwa ciasta to dla nich po prostu „to much”.
Muffinki piernikowo-serowe to połączenie aromatycznego, mięciutkiego ciasta piernikowego z dodatkiem musu z suszonych śliwek oraz waniliowego twarogu. Całość przełamują delikatnie kwaskowe, soczyste maliny. Jednym słowem bajka. Gwarantuję, że nie będzie osoby, która nie byłaby chętna po nie sięgnąć
Co więcej, te urocze babeczki przygotujecie bez odpalania miksera, dosłownie w pół godziny. Na luzie i wygodnie, jednak dalej smacznie i godnie świątecznego stołu. Ale to wcale nie znaczy, że musicie na nie czekać do Świąt. Upieczone już teraz dadzą Wam przedsmak świątecznej atmosfery i otulą dom magicznym zapachem korzennych przypraw.
Spróbujecie?
Trzymajcie się ciepło ?
Muffinki piernikowo-serowe z malinami
Składniki:
Ciasto piernikowe:
- 1 szklanka (140 g) mąki orkiszowej jasnej
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki (80 ml) oleju
- 1/3 szklanki (70 g) ksylitolu
- 50 g suszonych śliwek
- 1/3 szklanki (80 ml) ciepłej wody
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika (zwracajcie uwagę na skład przyprawy do piernika)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa serowa:
- 200 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 1 żółtko
- 2 łyżki ksylitolu
- 1/3 łyżeczki pasty waniliowej
Dodatkowo:
- świeże lub mrożone maliny
Przygotowanie:
- Suszone śliwki zalać ciepłą wodę, odstawić na 15 minut, a następnie dodać ksylitol i całość (razem z wodą) zmiksować za pomocą blendera na gładki mus.
- Do twarogu dodać żółtko, ksylitol oraz pastę waniliową i dokładnie wymieszać.
- Mus śliwkowy przełożyć do miski, dodać jajko oraz olej i dokładnie wymieszać.
- W osobnej misce wymieszać suche składniki: przesianą mąkę orkiszową, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz sodę.
- Suche składniki dodać do mokrych i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
- Przygotowane ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami (do połowy wysokości).
- Na ciasto piernikowe nałożyć po około 1 czubatej łyżeczce masy serowej, a na wierzchu ułożyć po trzy maliny, delikatnie je wciskając.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 22 – 25 minut (nie za długo, żeby ich nie wysuszyć).
- Gotowe babeczki wystudzić.