
Przyszedł zimny grudzień. Pierwsze okienka w kalendarzu adwentowym zostały otworzone. Już niedługo wszystko pokryje biały puch. To znak, że można zacząć myśleć o Świętach, które pewnie jak co roku przyjdą co najmniej o kilka dni za wcześnie. Dlatego dzisiaj mam dla Was pierwszy w tym roku świąteczny deser. Urocze mini serniczki dyniowe na piernikowym spodzie, oblane nieziemskim sosem karmelowym. Idealnie kremowe, zachwycające pięknym kolorem, kuszące słodkim aromatem korzennych przypraw… i co tu dużo mówić… po prostu świąteczne.

Ponadto serniczki dyniowe są całkiem szybkie i proste w przygotowaniu, a przy tym niezwykle efektowne i obłędnie pyszne. Jestem przekonana, że zadowolą nawet najbardziej wybrednego łasucha przy świątecznym stole. Tylko nie pomijacie polewy karmelowej. Tak, wiem, że ma miliard kalorii i jest zrobiona głównie z cukru, ale wystarczy naprawdę niewielka ilość, aby dopełnić całość. A na odpowiedniej patelni z grubym dnem uda się bezproblemowo, wystarczy tylko odrobina ostrożności i uwagi.
Koniecznie dajcie znać czy Wy też już odliczacie dni do Gwiazdki i planujecie świąteczne menu. Trzymajcie się ciepło ?

Serniczki dyniowe z sosem karmelowym
Składniki:
Spód:
- 150 g pierniczków
- 40 g masła
Masa serowa
- 500 g dobrej jakości twarogu conajmniej dwukrotnie zmielonego
- 1/2 szklanki (100 g) purée z dyni
- 1/3 szklanki (60 g – 70 g) ksylitolu
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 laska wanilii (ziarenka)
Sos karmelowy:
- 1/2 szklanki (110 g) cukru
- 1/4 szklanki (60 ml) wody
- 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki 30%
- 1 łyżeczka (10 g) masła
Dodatkowo:
- orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie:
Spód:
- Pierniczki zmiksować blenderem na mąkę, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać.
- Tak przygotowaną masę przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami i delikatnie ugnieść (po około jednej 1 – 1½ łyżki).
Masa serowa:
- Wszystkie składniki na sernik dodać do misy miksera i wymieszać, tylko do połączenia składników, żeby masa zbytnio się nie napowietrzyła.
- Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód do wysokości papilotek.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 30 minut.
Sos karmelowy:
- Na patelni z grubym dnem zagotować wodę z cukrem. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie miała bursztynowy kolor (nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem).
- Następnie ściągnąć z palnika, dodać masło oraz kremówkę, dokładnie wymieszać. Postawić ponownie na palniku i pogotować jeszcze około minuty.
Gotowe, wystudzone serniczki podajemy z sosem karmelowym i orzechami włoskimi.
