Śniadanie powinno być zdrowe, pełnowartościowe, sycące, ale również smaczne, sprawiać przyjemność i wprawiać w dobry nastrój. A owsiane koszyczki po brzegi wypełnione kremowym jogurtem i słodkimi owocami takie właśnie są. I chociaż sam skład nie jest niczym odkrywczym to już niebanalna forma podania przywodzi na myśl pyszny deser i może zaskoczyć.
Koszyczki dzięki płatkom owsianym są doskonałym źródłem błonnika, witamin i wielu składników mineralnych. Dobrej jakości jogurt naturalny dostarcza pełnowartościowego białka, orzechy dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, a banan i owoce odrobinę naturalnej słodyczy i czystą energię do działania.
Co więcej, nie wymagają wiele pracy, a czas który muszą spędzić w piekarniku możecie wykorzystać na co tylko macie ochotę. Koszyczki owsiane będę miłą odmianą od klasycznej owsianki czy granoli i słodkim urozmaiceniem leniwych weekendowych poranków.
Płatki owsiane chyba nigdy mi się nie znudzą. Spodziewajcie się kolejnych owsianych inspiracji, a tymczasem częstujcie się przepisem i koniecznie dajcie znać jak Wam smakowało.
Miłego tygodnia!
Owsiane koszyczki
Składniki:
Koszyczki:
- 1 szklanka (100 g – 110 g) płatków owsianych
- 1 mały banan
- 1/4 szklanki (30 g) orzeszków ziemnych
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 – 2 łyżki syropu klonowego
Dodatkowo:
- gęsty jogurt naturalny
- owoce lub ulubiona konfitura
- olej kokosowy do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
- Płatki owsiane oraz orzeszki ziemne zmiksować za pomocą blendera na średnią grubość (nie na mąkę) i przełożyć do miski.
- Dodać rozgniecionego na papkę banana, masło orzechowe oraz syrop klonowy i dokładnie wymieszać.
- Wsmarowane olejem kokosowym lub wyłożone papilotkami foremki wyklejamy masą z płatków owsianych.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok. 15 – 20 minut, aż delikatnie się zarumienią.
- Gotowe koszyczki napełnić jogurtem naturalnym i udekorować ulubioną konfiturą lub owocami.