fbpx
Fit Na słodko

Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią

Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią

Na koniec, tuż przed samymi Świętami, oddaje w Wasze ręce przepis na nasz hit hitów. Nieprzyzwoicie pyszne, bezlitośnie uzależniające, bardzo czekoladowe ciasto z cukinią, które nieprzerwanie gościło u nas w ostatnim czasie.

Czekoladowe ciasto z cukinią jest puszyste, wilgotne i całkiem sycące. Już jeden kawałek ratuje humor i pomimo niesprzyjających okoliczności pomoże zachować pogodę ducha. W końcu nie od dziś wiadomo, ze czekolada jest dobra na wszystko.

Zanim jednak przejdziecie do listy składników, uspokoję Was, że jeżeli tylko macie niedużą cukinię to resztę produktów skompletujecie bez wychodzenia z domu. Ciasto jest wyjątkowo proste, szybkie i zawsze wychodzi bezbłędnie. U nas znika jeszcze ciepłe, a wraz z ostatnim kawałkiem w piekarniku ląduje kolejna blaszka.

Co więcej, w przeciwieństwie do klasycznego brownie nie ma miliona kalorii, lecz jedna spora porcja z polewą to tylko około 250 kcal. Dodatkowo całkiem pożywnych kalorii, ponieważ ciasto jest na bazie samych wartościowych składników. Bez wyrzutów sumienia możecie spałaszować kawałek na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Kochani, życzę Wam spokojnych, pogodnych, pełnych nadzieji Świąt ?

Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią

Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią

Puszyste, wilgotne i całkiem sycące czekoladowe ciasto z cukinią bazujące na samych wartościowych składnikach. Co więcej, jeden duży kawałek z polewą to zaledwie 250 kcal. Koniecznie spróbujcie!
Czas przygotowania:10 minuty
Czas pieczenia:40 minuty
Czas całkowity:50 minuty
Kategoria: Deser, FIT, FIT deser, Na słodko
Tagi: ciasto czekoladowe, ciasto z cukinią, cukinia, deser, fit, fit deser, gorzka czekolada, kakao, ksylitol, proste ciasto
Ilość porcji: 12 porcji

Składniki:

Ciasto (forma 21 cm x 27 cm):

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
  • 300 g nieobranej cukinii startej na grubych oczkach (najlepiej młodej, żeby skórka nie była zbyt twarda)
  • 1 szklanka (140 g) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ½ szklanki (70 g) mąki pszennej jasnej
  • ½ szklanki (70 g) gorzkiego kakao
  • ½ szklanki (125 ml) oleju
  • 2 duże jajka
  • ¾ szklanki (150 g) ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • ½ tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • mała szczypta soli

Polewa:

  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4-5 łyżek mleka

Przygotowanie:

  • Najlepiej młodą cukinię umyć, nie obierać, tylko wydrążyć środek i zetrzeć na grubych oczkach.
  • W misce wymieszać mąkę ciemną i jasną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz posiekaną gorzką czekoladę (½ tabliczki).
  • Jajka z ksylitolem utrzeć na jasną, puszystą masę (u mnie trwa to około 5 minut).
  • Zmniejszyć obroty miksera i dodać olej.
  • Do masy delikatnie za pomocą szpatułki lub łyżki wmieszać tartą cukinię.
  • Na koniec, dodać wymieszane suche składniki i delikatnie, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników! Masa jest gęsta.
  • Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 35 – 40 minut, do suchego patyczka.
  • W międzyczasie przygotować polewę: czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z mlekiem umieścić w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary). Jeżeli polewa wyjdzie zbyt gęsta, dodać odrobinę więcej mleka.
  • Po upieczeniu ciasto udekorować polewą czekoladową.
4.5/5 - (20 votes)

(8) Komentarzy

  1. Pysznie wygląda, muszę spróbować ?

    1. Koniecznie ? Daj proszę znać jak smakowało ?

  2. karolina says:

    Właśnie się piecze i pachnie obiecująco 🙂 Zamiast ksylitolu dałam płynny miód i odrobinę więcej mąki, ale liczę, że i tak się uda!

  3. Katarzyna says:

    Czy cukinię trzeba odcisnąć z wody?

    1. Nie odciskam 🙂

  4. Magdalena says:

    Jest przepyszny, tylko zmieniłam składniki i powstał bezglutenowy 😋😋

    1. Super 🙂 dzięki za komentarz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *