fbpx
Fit Na słodko Na śniadanie

Deser jagodowy z chia

Deser jagodowy z chia

Dzisiaj mam dla Was super prosty, a zarazem bardzo smaczny deser jagodowy z chia. Zdrowe rozwiązanie, które zaspokoi słodkie zachcianki i doskonale sprawdzi się jako zdrowy, pełen witamin i związków mineralnych FIT deser. Ale z powodzeniem może także zastąpić drugie śniadanie lub podwieczorek, ponieważ dzięki puddingowi z nasion chia oraz owocom jest sycący i odżywczy.

Deser jagodowy bazuje na czarnych jagodach oraz nasionach chia. Są to produkty, które zaliczamy do grupy superjedzenia (superfoods) o niezwykłych właściwościach. Oba te składniki, poza innymi licznymi wartościami odżywczymi, są również bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Antyoksydanty to związki spowalniające procesy starzenia organizmu oraz zapobiegające rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Zatem, można nawet powiedzieć, że to koktajl młodości.

Tak czy inaczej koniecznie spróbujcie.

Miłego dnia! ☀️

Deser jagodowy z chia

Deser jagodowy z chia

Szybki, prosty, a zarazem smaczny deser jagodowy z chia, który doskonale sprawdzi się jako FIT deser, sycące drugie śniadanie lub lekki podwieczorek.
Czas przygotowania:10 minuty
Czas przygotowania chia:1 godzina 30 minuty
Czas całkowity:1 godzina 40 minuty
Kategoria: Deser, FIT, FIT deser, Śniadanie
Tagi: banan, chia, jagody leśne, jogurt naturalny, ksylitol, miód, mleko migdałowe, owoce, syrop klonowy
Ilość porcji: 2

Składniki:

Pudding chia:

  • 2 łyżki nasion chia
  • ¾ szklanki mleka migdałowego lub innego
  • 1 łyżka lub do smaku syropu klonowego/miodu
  • odrobina pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego

Mus jagodowy:

  • 2 szklanki czarnych jagód świeżych lub mrożonych (mrożone wcześniej delikatnie rozmrozić)
  • 1 duży dobrze dojrzały banan
  • ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki lub do smaku syropu klonowego/ksylitolu/miodu

Dodatkowo:

  • jagody świeże lub mrożone do dekoracji

Przygotowanie:

  • Przygotować pudding chia: nasiona chia zalać mlekiem, dodać syrop klonowy/miód, wymieszać i odstawić do lodówki. Po 10 minutach wymieszać i ponownie odstawić do lodówki. Czynność powtórzyć jeszcze raz i odstawić na godzinę, a najlepiej na całą noc.
  • Kiedy pudding chia jest już gotowy do kielicha blendera wrzucić wszystkie składniki na mus i dokładnie zmiksować na jednolitą, aksamitną masę.
  • Do słoiczków/szklanek nałożyć po równo musu jagodowego, na to nałożyć pudding chia i na koniec całe jagody.
Deser jagodowy z chia
Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *