Kuchnię włoską można opisać dwoma słowami: prostota i smak. Włosi są mistrzami w przygotowywaniu posiłków z kilku podstawowych, ale wysokiej jakości i obowiązkowo sezonowych składników, które zachwycają smakiem i zapadają w pamięć. Dlatego dzisiaj serwuję ekspresowy makaron z zielonym, włoskim pesto oraz słodkimi, soczystymi pomidorkami, który przygotujecie w 15 minut.
Na blogu znajdziecie artykuł o tym jak zrobić idealne zielone pesto. Jednak każdy z nas miewa dni, kiedy musi zjeść coś naprędce. W takich sytuacjach ratuje mnie oryginalne bazyliowe pesto alla genovese marki Ponti zrobione z wysokiej jakości składników według tradycyjnej włoskiej receptury. Sos o szerokim wachlarzu zastosowań, idealny do mięs, ryb, na kanapki, tosty, do sałatek lub najprościej podany z makaronem.
Całość wystarczy wzbogacić przygotowanymi w czasie gotowania makaronu słodkimi pomidorkami w sosie balsamicznym oraz wiórkami sera, aby otrzymać efektowny obiad, który możemy celebrować z bliskimi. Dla mnie takie proste, pyszne posiłki w gronie najbliższych to kwintesencja lata.
Koniecznie napiszcie w komentarzach swoje sposoby na wykorzystanie pesto. Inspirujmy się wzajemnie.
Miłego tygodnia!
Ekspresowy makaron z pesto i pomidorkami
Składniki:
- 200 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
- 3-4 łyżki zielonego pesto
- kilka słodkich pomidorków
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól
- świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
- tarty parmezan/Grana Padano lub inny ulubiony ser twardy
- orzechy włoskie lub orzeszki piniowe
Przygotowanie:
- Orzechy włoskie/orzeszki piniowe delikatnie podprażyć na suchej patelni.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Pomidorki umyć, osuszyć, wymieszać z oliwą, octem balsamicznym, solą oraz pieprzem i delikatnie podsmażyć (jeżeli przygotowujemy więcej porcji można pomidorki upiec w piekarniku w 180°C przez ok. 10-15 min).
- Do makaronu dodać zielone pesto i dokładnie wymieszać.
- Porcje makaronu nałożyć na talerze i ułożyć podsmażone pomidorki.
- Całość posypać tartym parmezanem lub serem Grano Padano i posiekanymi orzechami włoskimi/orzeszkami piniowymi.
pyszności