Bellini to lekki, orzeźwiający koktajl na bazie wina musującego prosecco i brzoskwini. Idealny na letnie upały i błogi relaks w ogrodzie.
Oryginalny, włoski przepis zawiera płaskie, białe brzoskwinie. Moim zdaniem, równie dobrze smakuje z pomarańczowymi. Najważniejsze, aby owoce były dobrze dojrzałe i mocno schłodzone przed użyciem. Podobnie jak prosecco, dlatego najlepiej zostawić je w lodówce na całą noc. Bellini zawiera tylko dwa składniki, zatem warto zwrócić szczególną uwagę na ich jakość i odpowiednie przygotowanie.
Słonecznego weekendu!🧡
Bellini
Bellini to lekki, delikatnie słodki, orzeźwiający koktajl na bazie wina musującego prosecco i brzoskwini. Idealny na letnie upały i błogi relaks w ogrodzie.
Składniki:
- 1 dobrze dojrzała i schłodzona brzoskwinia zwykła lub 2 białe brzoskwinie
- 2 szklanki (ok. 500 ml) schłodzonego wina musującego prosecco
Przygotowanie:
- Wysokie szklanki dobrze schłodzić wkładając je na chwilę do zamrażalnika.
- Brzoskwinie umyć, usunąć pestki i zmiksować blenderem na gładki mus.
- Dodać wino i krótko wymieszać lub nałożyć po równo musu do szklanek, dopełnić winem i wymieszać łyżką.
- Podawać od razu po przygotowaniu.