Czekoladowy chlebek bananowy to pyszne połączenie słodkiego, aromatycznego chlebka bananowego i wilgotnego, mocno czekoladowego brownie. Idealne do kubka mleka, kakao, kawy, na drugie śniadanie lub FIT deser.
Co więcej, ciasto bazuje na dobrych, wartościowych składnikach. Jest delikatnie słodkie, odżywcze i sycące. Nigdy nie opada i zawsze wychodzi bezbłędnie. Zabezpieczone przed wysychaniem oraz właściwie przechowywane, doskonale zachowuje świeżość.
Jeżeli spodobał Ci się ten przepis, koniecznie wypróbuj również przepis na chlebek bananowy z masłem orzechowym.
Miłego dnia!
Czekoladowy chlebek bananowy
Czekoladowy chlebek bananowy to pyszne połączenie słodkiego, aromatycznego chlebka bananowego i wilgotnego, mocno czekoladowego brownie. Idealne do kubka mleka lub kakao na drugie śniadanie lub FIT deser.
Ilość porcji: 12 porcji
Składniki:
Forma o wymiarach 21 cm x 27 cm
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
- 3 (po obraniu ok. 300 g) banany
- 1¼ szklanki (160 g) pełnoziarnistej mąki orkiszowej typ 1850
- 3 łyżki (25 g) kakao
- 2 jajka
- ⅓ szklanki (80 ml) oleju
- ¼-⅓ szklanki (50g – 70 g) ksylitolu
- 50 g czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- mała szczypta soli
Przygotowanie:
- Obrane banany zblendować z olejem na gładki mus.
- Jajka utrzeć z ksylitolem na puszystą masę.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać zblendowane banany.
- W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i posiekaną na drobne kawałki czekoladą.
- Do masy jajeczno-bananowej dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką (bardzo krótko, tylko do połączenia składników!).
- Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 21 cm x 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
- Piec około 30 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W którym momencie dodaje się kakao?
Kakao należy dodać w 4 kroku, gdzie mieszamy suche składniki, uzupełniłam opis 🙂
Gdzie znajduje się wartość kcal całego ciasta?
Całe ciasto to ok. 1750 kcal.