fbpx
Fit Na słodko Na śniadanie

Czekoladowy chlebek bananowy

Czekoladowy chlebek bananowy

Czekoladowy chlebek bananowy to pyszne połączenie słodkiego, aromatycznego chlebka bananowego i wilgotnego, mocno czekoladowego brownie. Idealne do kubka mleka, kakao, kawy, na drugie śniadanie lub FIT deser.

Co więcej, ciasto bazuje na dobrych, wartościowych składnikach. Jest delikatnie słodkie, odżywcze i sycące. Nigdy nie opada i zawsze wychodzi bezbłędnie. Zabezpieczone przed wysychaniem oraz właściwie przechowywane, doskonale zachowuje świeżość.

Jeżeli spodobał Ci się ten przepis, koniecznie wypróbuj również przepis na chlebek bananowy z masłem orzechowym.

Miłego dnia!

Czekoladowy chlebek bananowy

Czekoladowy chlebek bananowy

Czekoladowy chlebek bananowy to pyszne połączenie słodkiego, aromatycznego chlebka bananowego i wilgotnego, mocno czekoladowego brownie. Idealne do kubka mleka lub kakao na drugie śniadanie lub FIT deser.
Czas przygotowania:10 minuty
Czas pieczenia:30 minuty
Czas całkowity:40 minuty
Kategoria: FIT, FIT deser, Na słodko, Śniadanie
Tagi: banany, chlebek bananowy, ciasteczka z konfiturą, ciasto bananowe, ciasto czekoladowe, deser, ksylitol, mąka orkiszowa, mąka pełnoziarnista, proste ciasto
Ilość porcji: 12 porcji

Składniki:

Forma o wymiarach 21 cm x 27 cm

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!

  • 3 (po obraniu ok. 300 g) banany
  • szklanki (160 g) pełnoziarnistej mąki orkiszowej typ 1850
  • 3 łyżki (25 g) kakao
  • 2 jajka
  • szklanki (80 ml) oleju
  • ¼-⅓ szklanki (50g – 70 g) ksylitolu
  • 50 g czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • mała szczypta soli

Przygotowanie:

  • Obrane banany zblendować z olejem na gładki mus.
  • Jajka utrzeć z ksylitolem na puszystą masę.
  • Zmniejszyć obroty miksera i dodać zblendowane banany.
  • W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i posiekaną na drobne kawałki czekoladą.
  • Do masy jajeczno-bananowej dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką (bardzo krótko, tylko do połączenia składników!).
  • Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 21 cm x 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  • Piec około 30 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
4.7/5 - (14 votes)

(4) Komentarze

  1. Edyta Racka says:

    W którym momencie dodaje się kakao?

    1. Kakao należy dodać w 4 kroku, gdzie mieszamy suche składniki, uzupełniłam opis 🙂

  2. Kamila says:

    Gdzie znajduje się wartość kcal całego ciasta?

    1. Całe ciasto to ok. 1750 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *