Tak, tak, dobrze widzicie… chlebek bananowy ma poważną konkurencję – jogurtowy chlebek z mango FIT. Mięciutkie, pełne smaku, kuszące zapachem i kolorem ciasto, któremu nie można się oprzeć. Doskonałe do filiżanki kawy lub herbaty, na drugie śniadanie lub słodki podwieczorek.
Dodatkowo, jogurtowy chlebek z mango to całkiem pożywna i zdrowa alternatywa. Jedyny grzeszek jaki skrywa w sobie to czekolada, ale bez obaw możecie ją pominąć, zapewniam, że dalej będzie pysznie.
Miłego dnia!
Jogurtowy chlebek z mango FIT
Jogurtowy chlebek z mango FIT to mięciutkie, bardzo aromatyczne, kuszące zapachem i kolorem ciasto, któremu nie można się oprzeć. Doskonałe do filiżanki kawy lub herbaty, na drugie śniadanie lub słodki podwieczorek.
Ilość porcji: 10 porcji
Składniki:
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
- 1 szklanka (ok. 270 g) pulpy z mango
- 1½ szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1 jajko
- ½ szklanki (150 g) jogurtu naturalnego
- ⅓ szklanki (80 ml) oleju
- ⅓ szklanki (70 g) ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 50 g białej czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Jajka z ksylitolem utrzeć na jasną, puszystą masę.
- Zmniejszyć obroty miksera i cały czas mieszając dodać jogurt naturalny, pulpę z mango i olej.
- Na koniec, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz posiekaną białą czekoladą (opcjonalnie) i krótko wymieszać szpatułką/łyżką tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 12 cm x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
- Piec około 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Drugi raz wyszedł zakalec, robię wszystko wg przepisu 🙁
Cześć Róża, jedyne co mi przychodzi do głowy to najważniejsze, aby jak najkrócej mieszać mokre składniki ze suchymi, nie muszą być dokładnie wymieszane, u mnie czasami troszkę ciasto wygląda jak niedomieszane. Duga rzecz to składniki powinny mieć temperaturę pokojową. To są dwie rzeczy, z powodu których na początku najczęściej nie wychodziły mi mokre ciasta. Ale dla ułatwienia, możesz również spróbować dodać odrobinę mniej pulpy z mango, jeżeli ciasto jest zbyt mokre.
Robiłam dwa razy i dwa razy zakalce takie, że masakra. Nigdy w życiu mi takie nie wychodziły.
Możliwe powody to zbyt długie mieszanie po dodaniu suchych składników lub składniki nie miały temperatury pokojowej.
Mi dziś pięknie wyrastało, jak tylko wyjęłam z piekarnika opadło 🙁
Możliwe powody to zbyt długie mieszanie po dodaniu suchych składników lub może składniki nie miały temperatury pokojowej.