fbpx
Na słodko Wielkanoc

Babka czekoladowo-orzechowa

Babka czekoladowo-orzechowa

Planujecie już świąteczne wypieki? U mnie sezon na babki – czas start! W tym roku otwieram go przepisem na przeboską babkę czekoladowo-orzechową, która smakiem przywodzi na myśl popularną nutellę.

Babka czekoladowo-orzechowa jest banalnie prosta i niezbyt czasochłonna w przygotowaniu. Dzięki orzechom ma ciekawą, nieco kruszącą strukturę. Ciasto nie jest ani zbyt mokre, ani zbyt suche. Niezwykle aromatyczne z wyraźnym posmakiem orzechów laskowych i kakao, którego smak podbija polewa czekoladowa. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kultowego murzynka.

Babka czekoladowo-orzechowa

Babka czekoladowo-orzechowa

Babka czekoladowo-orzechowa jest banalnie prosta i niezbyt czasochłonna w przygotowaniu. Dzięki orzechom ma ciekawą, nieco kruszącą strukturę. Ciasto nie jest ani zbyt mokre, ani zbyt suche. Niezwykle aromatyczne z wyraźnym posmakiem orzechów laskowych i kakao, którego smak podbija polewa czekoladowa.
Czas przygotowania:20 mins
Czas pieczenia:50 mins
Czas całkowity:1 hr 10 mins
Kategoria: Deser, Na słodko, Wielkanoc
Tagi: babka, babka czekoladowa, babka orzechowa, babka orzechowo-czekoladowa, biała czekolada, ksylitol, mąka orkiszowa, orzechy laskowe, polewa czekoladowa, trate orzechy
Ilość porcji: 12 porcji

Składniki:

Babka:

  • Forma na babkę z kominem o średnicy 22 cm
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
  • 1 szklanka (150 g) mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej mąki pszennej
  • 100 g tartych orzechów laskowych
  • 3 duże jajka
  • ½ szklanki (125 ml) oleju rzepakowego
  • ½ szklanki (125 ml) mleka
  • ¾ szklanki (150 g) ksylitolu
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 60 g całych orzechów laskowych

Polewa:

  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • orzechy laskowe do dekoracji
  • tłuszcz do wysmarowania formy i 1-2 łyżki tarych orzechów laskowych do obsypania formy

Przygotowanie:

  • Całe orzechy laskowe delikatnie podprażyć na suchej patelni, a następnie dosyć drobno posiekać
    RADA: Kiedy orzechy laskowe podprażymy na suchej patelni, warto pozbyć się cienkiej, brązowej skórki, która je pokrywa. Wystarczy w tym celu potrzeć uprażone orzechy między palcami.
  • Jajka z ksylitolem utrzeć na jasną, puszystą masę.
  • Zmniejszyć obroty miksera i cały czas mieszając dodać mleko i olej.
  • Na koniec, dodać mąkę wymieszaną z tartymi orzechami laskowymi, posikanymi orzechami, kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną i krótko wymieszać szpatułką/łyżką tylko do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartymi orzechami. Piec około 45-50 min. (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Po upieczeniu babkę dobrze wystudzić i wyciągnąć z formy.
  • Przygotować polewę: czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z mlekiem umieścić w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary).
  • Gotową babkę udekorować polewą czekoladową i dodatkowymi posiekanymi, uprażonymi orzechami laskowymi.

Komentarzy: 2

  1. Obłędne zdjęcia 🙂

    1. Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *