fbpx
Fit Na obiad Na słono Sałatki

Najlepsze burgery warzywne | Wegeburgery

Najlepsze burgery warzywne | Wegeburgery

Pyszne burgery warzywne z boskim sosem orzechowym. Idealne na ciepło i na zimno, do buddha bowl, do obiadu lub tak jak u mnie do buły.

Doskonałe wegeburgery przygotujecie z najzwyklejszej włoszczyzny z dodatkiem kaszy jaglanej. Powiało nudą? Ależ skąd, te burgery mają aromatycznego, orientalnego twista w postaci imbiru, kuminu oraz kremowego sosu z masła orzechowego i mleczka kokosowego. Jestem pewna, że niejednego pozytywnie zaskoczą swoim smakiem.

Do przepisu świetnie sprawdzą się domowe bułki orkiszowe z TEGO PRZEPISU.

Trzymajcie się!

Najlepsze burgery warzywne

Pyszne burgery warzywne z boskim sosem orzechowym. Idealne na ciepło i na zimno, do buddha bowl, do obiadu lub tak jak u mnie do buły.
Czas przygotowania:30 mins
Czas pieczenia:30 mins
Czas całkowity:1 hr
Kategoria: FIT, Lunch, Na obiad, Na słono, Przekąski, Sałatki
Tagi: bułki orkiszowe, burgery warzywne, ciasteczka z konfiturą, kasza jaglana, kumin, lunch, lunch box, ogórek pomidor, pieczona marchewka, pieczone warzywa, pietruszka, sałata, seler, sezam, wegeburgery, włoszczyzna
Ilość porcji: 10 kotletów

Składniki:

Wegeburgery:

  • 1 (ok. 150 g) duża marchewka lub dwie mniejsze
  • 1 (ok. 100 g) pietruszka
  • kawałek (ok. 150 g) selera
  • ½ szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej
  • ½ szklanki (70 g) sezamu
  • 1 duża cebula
  • ½ szklanki (60 g) zmielonych płatków owsianych
  • ¼ szklanki (60 ml) oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pęczek natki pietruszki
  • imbir, kumin, sól i pieprz do smaku

Sos orzechowy:

  • ½ szklanki (120 ml) mleczka kokosowego (może być light)
  • 3-4 łyżki gładkiego masła orzechowego 100%
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • kumin, chili, sól do smaku

Dodatkowo:

  • bułki
  • sałata
  • pomidor
  • ogórek
  • papryka
  • czerwona cebula

Przygotowanie:

  • Sezam delikatnie podprażyć na suchej patelni.
  • Kaszę jaglaną ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
  • Marchew, pietruszkę oraz seler obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oleju.
  • Natkę pietruszki drobno pokroić.
  • Następnie wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, doprawić i dokładnie wymieszać rękoma, tak aby uzyskać kleistą masę (zmielone płatki najlepiej dodawać na końcu, stopniowo, aż masa będzie miła odpowiednią, klejącą konsystencję).
  • Z gotowej masy wysmarowanymi olejem rękoma formować kotlety i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Burgery piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. W połowie czasu kotlety ostrożnie odwrócić na drugą stronę.
  • Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić według własnego smaku.
  • Na koniec, bułki chwilkę podpiec w piekarniku. Każdą przekroić, jedną połowę posmarować sosem orzechowym, nałożyć sałatę, następnie gotowy kotlet, plaster pomidora i papryki, kilka plasterków ogórka i plasterek cebuli. Całość przykryć drugą połową bułki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *