Wilgotny, maślany, delikatnie słodki chlebek bananowy najeżony czekoladą i orzechami. Boski z odrobiną masła orzechowego. Idealny do kawy, mleka lub kakao. Pyszka!
Chlebek bananowy
Wilgotny, maślany, delikatnie słodki chlebek bananowy najeżony czekoladą i orzechami.
Składniki:
- forma 11 cm x 25 cm
- Wszystkie składniki powinny miec temperaturę pokojową!
- 1½ szklanki (220 g) jasnej maki orkiszowej
- 2 duże (po obraniu ok. 300 g) dobrze dojrzałe banany
- ½ kostki (100 g) miękkiego masła
- 2 jajka
- ½ szklanki ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- mała szczypta soli
Dodatkowo:
- 60 g ulubionych orzechów
- 50 g ulubionej czekolady
Przygotowanie:
- Obrane banany zmiksować za pomocą blendera na gładkie puree lub dokładnie rozgnieść widelcem.
- Masło utrzeć z ksylitolem na puszystą masę.
- Dodać jajka oraz puree z bananów.
- Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczona oraz solą i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki/łyżki tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie sprawi, ze ciasto nie wyrośnie ładnie).
- Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
- Wierzch ciasta posypać posikaną czekoladą i orzechami.
- Piec ok. 45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Kromka ciasta świetnie smakuje dodatkowo posmarowana masłem orzechowym.
Najlepszy chlebek bananowy, zawsze korzystam z tego przepisu, zmieniam czasem rodzaj dodawanych bakalii. Polecam
Bardzo mi miło, dziękuję za pozostawienie komentarza 🙂