fbpx
Na słono Na śniadanie

Czosnkowe tosty z pieczonymi pomidorkami

Czosnkowe tosty z pieczony pomidorami

Dzisiaj mam dla Was prosty przepis na prawdziwą ucztę dla podniebienia – aromatyczne, czosnkowe tosty z pieczonymi pomidorkami i rozmarynem. Chrupiące pieczywo najlepiej na zakwasie, kremowy serek śmietankowy, delikatnie słodkawe, soczyste pieczone pomidory i aromatyczny tymianek to połączenie, które zachwyci Was smakiem i wyjątkowa kombinacją tekstur. Ta prosta przekąska doskonale sprawdzi się na śniadanie, brunch, czy nawet jako lekka kolacja.

Czosnkowe tosty z pieczonymi pomidorkami

Chrupiące pieczywo najlepiej na zakwasie, kremowy serek śmietankowy, delikatnie słodkawe, soczyste pieczone pomidorki i aromatyczny tymianek to połączenie, które zachwyci Was smakiem i wyjątkowa kombinacją tekstur.
Kategoria: Lunch, Na słono, Przekąski, Śniadanie
Tagi: brunch, chleb na zakwasie, ciasto marchewkowe, serek smietankowy, czosnek, drugie śniadanie, pieczone pomidorki, rozmaryn, tosty
Ilość porcji: 4 tosty

Składniki:

  • 4 kromki ulubionego pieczywa, najlepiej chleba na zakwasie
  • ok. 3 kiście pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży rozmaryn
  • serek śmietankowy
  • oliwa
  • sól

Przygotowanie:

  • Całe gałązki pomidorków ułożyć w naczyniu do zapiekania, dodać ząbki czosnku w łupinach oraz rozmaryn i skropic wszystko oliwą.
  • Calość piec w piekarniu nagrzanym do 180 °C przez około 25 minut.
  • Kromki pieczywa grillować na patelni.
  • Tosty posmarować wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz serkiem śmietankowym, na wierzchu ułożyć pieczone pomidorki i oprószyć solą.
Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *