Dla tych, którzy nie lubią odpalać piekarnika mam przepis na tartę kawowo-czekoladową bez pieczenia, na ciasteczkowym spodzie. Pyszny deser, który przygotujecie szybko i łatwo, a jedyne co będzie Wam potrzebne, poza składnikami, to odrobina cierpliwości, aby mógł dobrze zastygnąć w lodówce.
Aromatyczne połączenie kawy i czekolady zapewni nie tylko słodką chwilę przyjemności, ale również dobry humor oraz porządny zastrzyk energii. To sprawdzony, ponadczasowy duet, który zawsze dobrze smakuje i nigdy się nie nudzi.
Tarta kawowa bez pieczenia
Tarta kawowa z owocami to pyszny deser, który przygotujecie szybko i łatwo, a jedyne co będzie Wam potrzebne, poza składnikami, to odrobina cierpliwości, aby mógł dobrze zastygnąć w lodówce.
Składniki:
Spód:
- 300 g ciasteczek zbożowych/herbatników (użyłam ciasteczek Digestive)
- 70-80 g masła
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżka espresso
Nadzienie:
- 50 ml espresso
- 200 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 150 ml śmietanki 30%
- 50 g serka mascarpone
Dodatkowo:
- 300 g świeżych borówek lub malin
Przygotowanie:
Spód:
- Ciasteczka zbożowe zmiksować za pomocą blendera na piasek.
- Dodać kakao oraz espresso i wymieszać za pomocą łyżki.
- Na koniec stopniowo dodać rozpuszczone, przestudzone masło i dokładnie wymieszać, tak aby otrzymać konsystencję mokrego piasku. W razie potrzeby dodać odrobinę więcej masła.
- Przygotowaną masę przełożyć do formy, wyrównać i ugnieść na dnie oraz do brzegów formy np. grzbietem łyżki, a następnie odłożyć do lodówki na kilka minut, na czas przygotowywania kremu.
Krem czekoladowo-kawowy:
- W rondelku podgrzać śmietankę, następnie zdjąć z palnika, dodać świeżo zaparzone espresso, posiekaną na kawałki czekoladę mleczną oraz gorzką i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie błyszcząca.
- W rondelku podgrzać śmietankę, następnie zdjąć z palnika, dodać świeżo zaparzone espresso, posiekaną na kawałki czekoladę mleczną oraz gorzką i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie błyszcząca.
- Na koniec dodać serek mascarpone i ponownie wymieszać.
- Masę wyłożyć na przygotowany spód i odstawić do lodówki do delikatnego zastygnięcia.
- Kiedy masa delikatnie zastygnie, na wierzchu ułożyć owoce i ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin, aż całość dobrze zastygnie. Gotowy deser przechowywać w lodówce.
Przepis został przygotowany we współpracy z Coffeedesk.