Czasami zdarza mi się łamać zasady i przyrządzić coś niestandardowego. Dzisiaj postanowiłam zaryzykować… i pomimo, że przygotowany według przepisu ryż cytrynowy może być daniem całkowicie samodzielnym, proponuję go w wersji bogatszej o krewetki. Ryż w tym wydaniu ma smak dość oryginalny i barwny, a ostre krewetki dopełniają ten bogaty wachlarz smaków. To szybki i smaczny obiad. „Bez ryzyka nie ma zabawy”… spróbujcie…
Składniki:
ryż:
1 szklanka (200 g) ryżu jaśminowego
0,5 łyżeczki kurkumy
40 ml mleczka kokosowego
2 łyżki (12 g) wiórków kokosowych
2 łyżki (20 g) płatków migdałów
45 g masła
2 strączki kardamonu
0,5 łyżeczki gorczycy
2 łyżki soku z cytryny
pieprz
sól
krewetki:
12 krewetek Black Tiger
1 mała ostra papryczka
sól
łyżka oleju
Przygotowanie:
1) Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kukumy.
2) Wiórki kokosowe namoczyć w mleczku kokosowym.
3) W niewielkim garnuszku rozpuścić masło. Dodać zirenka kardamonu, szczyptę pieprzu, migdały, kminek oraz gorczycę. Gotować do czasu, aż ziarna gorczycy zaczną strzelać.
4) Gotowy sos dodać do ugotowanego ryżu i dokłądnie wymieszać.
5) Dodać sok z cytryny oraz mleczko kokosowe z wiórkami i jeszcze raz wymieszać.
6) Krewetki podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem z dodatkiem drobno pokrojonej papryczki. Doprawić solą.
7) Gotowy ryż podawać z podsmażonymi krewetkami.