Ostatnio zdecydowanie królują u mnie sałatki. Nie wiem czy powodem jest wiosna czy zepsuty blender i strajkujący mikser, ale mam nadzieję, że przyczyni się to do zrzucenia resztek zimowej oponki. I tak oto, dzisiaj na tapecie sałatka z wielkanocnym akcentem w postaci jajek… jednakże z optymizmem spoglądająć w przyszłość liczę na to, że zdąży się jeszcze pojawić tradycyjna wielkanocna babka. Tymczasem pozwólcie, że zaserwuję smaczną porcję zieleniny.
Składniki (2 porcje):
Sałatka:
100 g mieszanki sałat
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
3 jajka
8 pomidorków cherry
10 zielonych oliwek
2 łyżki nasion słonecznika
Winegret miodowy:
4-5 łyżej oliwy z oliwek lub oleju
1 czubata łyżeczka musztardy miodowej
1 płaska łyżeczka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie:
1) Sałatę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach.
2) Jajka ugotować na twardo, pokroić w ćwiartki i ułożyć na sałacie.
3) Następnie dołożyć umyte, pokrojone pomidorki.
4) Dodać oliwki oraz tuńczyka i wszystko posypać słonecznikiem podprażonym na suchej patelni.
5) Przygotować sos: wszystkie składniki (oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód, szczyptę soli i pieprzu) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka.
6) Gotową sałatkę podajemy polaną przygotowanym sosem.