Lubię minimalizm w kuchni, ale w efektownym wydaniu i miły dla oka. Kostki lodu z owocami nie tylko pięknie i oryginalnie wyglądają, ale też w naturalny, zdrowy sposób urozmaicą smak zwykłej wody. Nie od dziś wiadomo, że woda najlepiej gasi pragnienie, ale czasami sama po prostu nie podchodzi, a taki trik to rewelacyjny sposób, żeby zwiększyć ilość wypijanych płynów. W kostkach można zamrozić większość owoców, ziół, a nawet płatki jadalnych kwiatów, ogranicza nas wyłącznie nasza wyobraźnia i upodobania smakowe, ponieważ pamiętajmy, że później chcemy to wypić 😉 Wykonanie jest banalnie proste, a rezultat zaskoczy wszystkich. Zatem do dzieła!
Składniki:
maliny
jeżyny
przeczki
borówki
truskawki
wiśnie
czereśnie
kawałki cytrusów
mięta
bazylia
lawenda
płatki bratka
płatki nagietka
itd.
woda źródlana lub woda przegotowana
Przygotowanie:
1) Owoce, zioła i kwiaty dokładnie myjemy.
2) W foremkach (tutaj nie sprawdzą się woreczki) układamy owoce, zioła, płatki kwiatów (można również mieszać składniki) i zalewamy wodą.
3) Przygotowane foremki odstawiamy do zamrażalnika na kilka, kilkanaście godzin.
4) Gotowe kostki podajemy z wodą, sokami, drinkami itd.
Śliczne i praktyczne:)
Bardzo lubię ten sposób urozmaicania napojów 🙂 dziękuję
Świetny pomysł.
Dziękuję 🙂