Moje ulubione ciasto marchewkowe może czuć się zagrożone, bo na horyzoncie pojawił się godny warzywny konkurent. Aromatyczne, delikatne, bardzo wilgotne ciasto z cukinią, które w duecie z białą czekoladą kładzie na łopatki. O tym, że jest błyskawiczne i dziecinnie proste chyba już nie muszę pisać. Koniecznie zajrzyjcie do warzywnika i wypróbujcie przepis.
Jeżeli lubicie ciasta z użyciem warzyw, zapraszam również na MOCNO ORZECHOWE CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki (forma 12 cm x 31 cm):
Ciasto:
Ważne: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
1 szklanka młodej cukinii startej na grubych oczkach
2 szklanki (300 g) mąki
1 szklanka (200 g) drobnego cukru do wypieków
2 łyżki (25 g) cukru waniliowego
0,5 szklanki (125 ml) oleju
2 duże jajka
1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia
1 łyżeczka (4 g) sody oczyszczonej
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny + 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
1 tabliczka (100 g) białej czekolady
2 łyżki (30 ml) śmietanki 30%
garść orzechów (u mnie orzechy pistacjowe wymieszane z nerkowcami, ale równie dobrze sprawdzą się migdały)
Przygotowanie:
1) W misce za pomocą rózgi kuchennej wymieszać jajka, olej, cukier, cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny oraz sok.
3) Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz solą, a na konieć starta cukinię i ponownie wymieszać (bardzo krótko, tylko do połączenia składników!).
4) Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
5) Piec 45 min (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
6) Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką, w tym celu połamaną na kawałki czekoladę wraz ze śmietanką umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary, dzięki temu unikniemy przypalenia czekolady.
7) Gotowe ciasto wystudzić, udekorować polewą z białej czekolady i posiekanymi orzechami.
Z pewnością świetnie smakuje 😉
😀