Morelowo-pistacjowe trufle to pyszne, zdrowe małe co nieco na jeden kęs. Idealne do kawy, herbaty lub same kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Wygodne do zabrania ze sobą i spałaszowania w pracy, szkole lub na spacerze. Jeżeli do tej pory nie jedliście tego typu łakoci to najlepsze jeszcze przed Wami… koniecznie spróbujcie.
Składniki (10-12 sztuk):
0,5 szklanki (100 g) suszonych moreli
1 szklanka (150 g) nerkowców
0,5 szklanki (50 g) płatków migdałów
0,5 szklanki obranych pistacji
1 łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
1) Suszone morele zalać ciepłą wodą i odstawić na godzinę.
2) Pistacje delikatnie podprażyć na suchej patelni, a następnie posiekać blenderem (dosyć drobno, ale nie na mąkę) i wysypać na talerz.
3) Nerkowce, płatki migdałów, odsączone morele oraz olej kokosowy zmiksować blenderem, tak aby powstała kleista masa. W razie potrzeby dodać 1 lub 2 łyżki wody, w której moczyły się morele.
4) Gotową masę odstawić na 30 min. do lodówki.
5) Po wyciągnięciu z lodówki, z masy formować niewielkie kuleczki i obtaczać w pistacjach.
6) Trufle przechowywać w lodówce.
Rewelacyjne zdjęcia 🙂 Trufle wyglądają niezwykle dostojnie 🙂
Miło mi 🙂 pozdrawiam