Nie ma lepszego śniadania niż poczciwa, ciepła owsianka i chociaż na letnie miesiące porzucam ją, wdając się w romans ze soothie bowl czy puddingiem chia to zawsze skruszona wracam jesienią. Podobnie było i tym razem, z pierwszymi chłodnymi porankami zawitała u mnie ponownie. Cudownie rozgrzewa, daje mi sytość na 3-4 godziny, a z karmelizowanymi, aromatycznymi figami smakuje po prostu obłędnie.
Składniki (1-2 porcje):
1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2-3 figi
3 łyżki miodu
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki tartego imbiru
2-3 orzechy włoskie
cynamon
Przygotowanie:
1) Płatki owsiane wsypać do rondelka, zalać wodą oraz mlekiem, dodać łyżkę miodu i gotować na średnim ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż płatki zmiękną.
2) Na patelni rozgrzać masło, dodać 2 łyżki miodu, poczekać chwilę, aż się rozpuści, dodać imbir oraz cynamon i wymieszać.
3) Na patelnię z rozgrzanym karmelem wrzucić figi pokrojone w ćwiartki oraz obrane, posiekane orzechy i smażyć chwilę, co jakiś czas mieszając, aż całość się zarumieni.
4) Owsiankę podawać na ciepło z przygotowanymi figami.
Karmelizowane figi muszą smakować cudownie <3 Pięknie wygląda ta owsianka 🙂
Dziękuję 🙂 Owsianka to wdzięczny materiał kulinarny, to co do niej dodamy zależy tylko od naszej wyobraźni i upodobań. Pozdrawiam
Taka owsianka to zastrzyk dobrej energii na cały dzień, pycha