Kocham sałatki i kocham figi, więc czym byłby ten blog bez sałatki z figami… a kiedy do zielonej bazy ze szpinaku i rozkosznie słodkich fig dodamy śródziemnomorski rarytas, grillowany ser halloumi, ziarna granatu i świeżą miętę otrzymamy cudowną kompozycję smaków, struktur i kolorów, która pokrzepi ciało i duszę każdego smakosza.
Składniki (2 porcje):
Sałatka:
2 garści szpinaku
3-4 figi
1/2 granatu
200 g sera halloumi
mięta
Sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz
Przygotowanie:
1) Ser halloumi pokroić w niezbyt grube plastry (ok. 1 cm) i grillować po ok. 2-3 min. z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej lekko posmarowanej oliwą.
2) Liście szpinaku umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach.
3) Figi umyć, pokroić w ósemki i ułożyć na umytej rukoli.
4) Dodać grillowany ser halloumi, posypać ziarnami granatu i listkami mięty.
5) Przygotować sos: oliwę dokładnie wymieszać z octem balsamicznym, miodem, solą i pieprzem (można użyć w tym celu słoiczka).
6) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem.