Jabłka i cynamon kojarzą mi się głównie z jesienią oraz szarlotką, a od teraz również z pysznym, aromatycznym smoothie. Taki koktajl jabłkowo-cynamonowy przygotujecie dosłownie w kilka minut, a gwarantuję, że z ochotą wypijecie jednym duszkiem i przy okazji wzmocnicie układ odpornościowy. U mnie bezapelacyjnie wskakuje na listę jesienno-zimowych kulinarnych przyjemności. Jeżeli podobnie jak ja jesteście fanami miksowania, koniecznie spróbujcie.
Składniki (2 porcje):
3 jabłka
1 duży, dobrze dojrzały banan
1/2 – 1 szklanka (125 – 250 ml) wody lub mleka roślinnego
1 łyżka miodu lub syropu z agawy (opcjonalnie)
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
Przygotowanie:
1) Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do kielicha blendera.
2) Dodać obranego, pokrojonego na mniejsze kawałki banana, pół szklanki wody/mleka roślinnego, cynamon oraz kardamon.
3) Wszystkie składniki zmiksować, tak aby uzyskać jednolitą, aksamitną konsystencję. W razie potrzeby dodać resztę wody/mleka roślinnego.
4) Jeżeli smoothie jest za mało słodkie, dodać łyżkę miodu lub syropu z agawy i ponownie wymieszać blenderem.
5) Gotowy koktajl rozlać do szklanek i podawać od razu.
RADA: Żeby smoothie jabłkowo-cynamonowe było jeszcze bardziej rozgrzewające można je przed podaniem delikatnie podgrzać.
Super!:)
Dziękuję 🙂
pyszny, jesienny koktajl 🙂
Dokładnie tak 😉