W ostatnim czasie moją kuchnię opanowały cudowne, sezonowe jabłka. Pieczone, miksowane, świeże… a tym razem w formie mini deseru, który przygotowuje się błyskawicznie, a wygląda i smakuje obłędnie. Szarlotki w słoiku to połączenie chrupiących, maślanych herbatników oraz słodko kwaskowatych, karmelizowanych jabłek, które dzięki użyciu cukru trzcinowego są jeszcze bardziej aromatyczne. Całości dopełnia delikatny, cynamonowy krem z bitej śmietany i serka mascarpone. Koniecznie spróbujcie.
Składniki (2 porcje):
Spód:
6 pełnoziarnistych herbatników maślanych
Jabłka:
2 duże jabłka (świetnie sprawdza się odmiana Jonagold)
2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego Dry Demerara DIAMANT
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
Krem:
0,5 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30%
1/2 opakowania (125 g) serka mascarpone
szczypta cynamonu
Dodatkowo:
2 łyżki płatków migdałów
Przygotowanie:
1) Płatki migdałów delikatnie podprażyć na suchej patelni.
2) Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
3) Na patelni rozpuścić masło z cukrem oraz cynamonem i chwilkę smażyć.
4) Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłka i dalej smażyć ok. 3 min, aż zmiękną.
5) Przygotować krem: dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, a następnie cały czas miksując dodawać partiami serek mascarpone i cynamon.
6) Na dno każdego słoiczka/szklanki pokruszyć po trzy herbatniki. Na herbatniki nałożyć karmelizowane jabłka razem ze sosem.
7) Całość udekorować za pomocą szprycy cukierniczej kremem z bitej śmietany oraz mascarpone i posypać prażonymi płatkami migdałów.
8) Deser podawać na ciepło od razu po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce (jeżeli chcecie podać później to krem nałożyć na wystudzone jabłka, żeby się nie rozpuścił).
#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant
Wygląda niesamowicie! Na pewno wypróbuję przepis 🙂
Bardzo się cieszę 😉 Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam
Wolę chyba tradycyjną formę szarlotki 🙂
Dobrze, że mamy wybór 🙂 Na blogu znajdzie Pani również przepisy na tradycyjną. Pozdrawiam
Wygląda obłędnie <3 tylko gdzie znajdę takie słoiki?
Bardzo dziękuję. Te słoiki są po jakiejś konfiturze, ale każde podobnej wielkości będą ok 🙂
Dziś zrobione….niebo w gębie 😋
Super, bardzo mi miło 🙂 Pozdrowienia 🙂