fbpx
Na słodko

Szarlotka w słoiku – Deser jabłkowy bez pieczenia

Szarlotka w słoiku. Deser jabłkowy bez pieczenia.

W ostatnim czasie moją kuchnię opanowały cudowne, sezonowe jabłka. Pieczone, miksowane, świeże… a tym razem w formie mini deseru, który przygotowuje się błyskawicznie, a wygląda i smakuje obłędnie. Szarlotki w słoiku to połączenie chrupiących, maślanych herbatników oraz słodko kwaskowatych, karmelizowanych jabłek, które dzięki użyciu cukru trzcinowego są jeszcze bardziej aromatyczne. Całości dopełnia delikatny, cynamonowy krem z bitej śmietany i serka mascarpone.  Koniecznie spróbujcie.

Składniki (2 porcje):

Spód:

6 pełnoziarnistych herbatników maślanych

Jabłka:

2 duże jabłka (świetnie sprawdza się odmiana Jonagold)
2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego Dry Demerara DIAMANT
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu

Krem:

0,5 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30%
1/2 opakowania (125 g) serka mascarpone
szczypta cynamonu

Dodatkowo:

2 łyżki płatków migdałów

Przygotowanie:

1) Płatki migdałów delikatnie podprażyć na suchej patelni.

2) Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

3) Na patelni rozpuścić masło z cukrem oraz cynamonem i chwilkę smażyć.

4) Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłka i dalej smażyć ok. 3 min, aż zmiękną.

5) Przygotować krem: dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, a następnie cały czas miksując dodawać partiami serek mascarpone i cynamon.

6) Na dno każdego słoiczka/szklanki pokruszyć po trzy herbatniki. Na herbatniki nałożyć karmelizowane jabłka razem ze sosem.

7) Całość udekorować za pomocą szprycy cukierniczej kremem z bitej śmietany oraz mascarpone i posypać prażonymi płatkami migdałów.

8) Deser podawać na ciepło od razu po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce (jeżeli chcecie podać później to krem nałożyć na wystudzone jabłka, żeby się nie rozpuścił).

Szarlotka w słoiku. Deser jabłkowy bez pieczenia.

Szarlotka w słoiku. Deser jabłkowy bez pieczenia.

Szarlotka w słoiku. Deser jabłkowy bez pieczenia.

#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant

3.9/5 - (30 votes)

(8) Komentarzy

  1. Wygląda niesamowicie! Na pewno wypróbuję przepis 🙂

    1. Bardzo się cieszę 😉 Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam

  2. Wolę chyba tradycyjną formę szarlotki 🙂

    1. Dobrze, że mamy wybór 🙂 Na blogu znajdzie Pani również przepisy na tradycyjną. Pozdrawiam

  3. Złośnica says:

    Wygląda obłędnie <3 tylko gdzie znajdę takie słoiki?

  4. Bardzo dziękuję. Te słoiki są po jakiejś konfiturze, ale każde podobnej wielkości będą ok 🙂

  5. alkapika says:

    Dziś zrobione….niebo w gębie 😋

    1. Super, bardzo mi miło 🙂 Pozdrowienia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *