Dzisiaj już nikogo nie dziwi, że do ciasta dodaje się cukinię, fasolę, buraczki, dynię, szpinak czy właśnie marchewkę. A przygotowanie czegoś słodkiego z zieleniną podobnie jak z jabłkiem czy śliwką nie jest już wielkim wyczynem. Dodatkowo lista używanych do wypieków warzyw wciąż się rozrasta i to w co raz bardziej zaskakujące pozycje.
Ciasta z warzywami to świetny sposób na wzbogacenie deseru w wartościowe składniki odżywcze, witaminy, minerały, błonnik, a także przemycenie do diety porcji warzyw. Nieocenione… Szczególnie w sytuacji, gdy nasi bliscy nie chcą ich jeść. Dodatkowo „zielony” składnik korzystnie wpływa na strukturę wypieków. Ciasta są bardziej miękkie, wilgotne, długo zachowują świeżość, więc możemy zmniejszyć ilość tłuszczu. Z kolei słodka marchewka czy burak to naturalny słodzik, a mniej tłuszczu i cukru to mniej kalorii. I coś co zainteresuje każdego łasucha, jedząc nie czujemy konkretnego warzywa, ale ciasto w całości jest bardziej aromatyczne i bogate w smaku.
I na koniec przepis na soczyście pomarańczowe ciasto marchewkowe, które zawiera sporą ilość łatwo przyswajalnego karotenu, jest puszyste, a zarazem mięsiste i wilgotne. Udekorowane cudownymi plastrami czerwonej pomarańczy. I co najważniejsze, kawałek takiego ciasta dostarcza organizmowi czegoś więcej niż tylko krótkiej chwili przyjemności. Koniecznie spróbujcie, satysfakcja gwarantowana, a sumienie czyste!
Składniki (forma o średnicy 26 cm):
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
2 szklanki (200-220 g) marchewki startej na drobnych oczkach
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (może być również orkiszowa)
2/3 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
1/2 szklanki oleju rzepakowego
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
skórka otarta z jednej średniej pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Dodatkowo:
3 czerwone lub 3 nieduże zwykłe pomarańcze
płynny miód
tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie:
1) Pomarńcze obrać i pokroic 2-3 mm plastry.
2) Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia, papier na dnie również nasmarować delikatnie tłuszczem i ułożyć plasterki pomarańczy.
3) Następnie w jednej misce wymieszać suche składniki: przesianą mąkę, cukier trzcinowy/ksylitol, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól.
4) W drugiej misce wymieszać mokre składniki: jajka, olej oraz skórkę otartą z pomarańczy.
5) Suche składniki dodać do mokrych i z grubsza wymieszać łopatką/szpatułką kuchenną w kilku ruchach.
6) Na koniec dodać startą marchewkę i ponownie krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
7) Ciasto przełożyć do formy na plasterki pomarańczy i wyrównać.
8) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 min, do suchego patyczka.
7) Upieczone ciasto lekko przestudzić, następnie przełożyć na paterę lub deskę do góry dnem i posmarować plastry pomarańczy płynnym miodem.
Podoba mi się 🙂 Taka wariacja na temat tarty Tatin 🙂
Dziękuję 🙂
Świetnie wygląda 😉
Miło mi, że się podoba 🙂
Jest przepyszne i bardzo proste do wykonania ?
Super ? ?
Wygląda obłędnie, interesuje mnie ile kalorii ma to ciasto?
Dziękuję. Niestety nie liczyłam dokładnej ilości kalorii 🙂
Wygląda pięknie i smakuje super. Szukałam długo przepisu na ciasto marchewkowe i nie wychodziło mi albo było nie odpowiednie dla mnie to wyszło za pierwszym razem i robi się je szybko i można nie tylko z marchewką jak pani pisała dziekiuje za przepis pozdrawiam.
Bardzo mi miło 🙂 dziękuję i pozdrawiam 🙂
Ciekawa propozycja 😊
Dziękuję 🙂