fbpx
Fit Na słodko

Odwrócone ciasto marchewkowe | Zalety słodkich wypieków z warzywami

Dzisiaj już nikogo nie dziwi, że do ciasta dodaje się cukinię, fasolę, buraczki, dynię, szpinak czy właśnie marchewkę. A przygotowanie czegoś słodkiego z zieleniną podobnie jak z jabłkiem czy śliwką nie jest już wielkim wyczynem. Dodatkowo lista używanych do wypieków warzyw wciąż się rozrasta i to w co raz bardziej zaskakujące pozycje.

Ciasta z warzywami to świetny sposób na wzbogacenie deseru w wartościowe składniki odżywcze, witaminy, minerały, błonnik, a także przemycenie do diety porcji warzyw. Nieocenione… Szczególnie w sytuacji, gdy nasi bliscy nie chcą ich jeść. Dodatkowo „zielony” składnik korzystnie wpływa na strukturę wypieków. Ciasta są bardziej miękkie, wilgotne, długo zachowują świeżość, więc możemy zmniejszyć ilość tłuszczu. Z kolei słodka marchewka czy burak to naturalny słodzik, a mniej tłuszczu i cukru to mniej kalorii. I coś co zainteresuje każdego łasucha, jedząc nie czujemy konkretnego warzywa, ale ciasto w całości jest bardziej aromatyczne i bogate w smaku.

I na koniec przepis na soczyście pomarańczowe ciasto marchewkowe, które zawiera sporą ilość łatwo przyswajalnego karotenu, jest puszyste, a zarazem mięsiste i wilgotne. Udekorowane cudownymi plastrami czerwonej pomarańczy. I co najważniejsze, kawałek takiego ciasta dostarcza organizmowi czegoś więcej niż tylko krótkiej chwili przyjemności. Koniecznie spróbujcie, satysfakcja gwarantowana, a sumienie czyste!

Składniki (forma o średnicy 26 cm):

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!

2 szklanki (200-220 g) marchewki startej na drobnych oczkach
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (może być również orkiszowa)
2/3 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
1/2 szklanki oleju rzepakowego
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
skórka otarta z jednej średniej pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Dodatkowo:

3 czerwone lub 3 nieduże zwykłe pomarańcze
płynny miód
tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie:

1) Pomarńcze obrać i pokroic 2-3 mm plastry.

2) Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia, papier na dnie również nasmarować delikatnie tłuszczem i ułożyć plasterki pomarańczy.

3) Następnie w jednej misce wymieszać suche składniki: przesianą mąkę, cukier trzcinowy/ksylitol, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól.

4) W drugiej misce wymieszać mokre składniki: jajka, olej oraz skórkę otartą z pomarańczy.

5) Suche składniki dodać do mokrych i z grubsza wymieszać łopatką/szpatułką kuchenną w kilku ruchach.

6) Na koniec dodać startą marchewkę i ponownie krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.

7) Ciasto przełożyć do formy na plasterki pomarańczy i wyrównać.

8) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 min, do suchego patyczka.

7) Upieczone ciasto lekko przestudzić, następnie przełożyć na paterę lub deskę do góry dnem i posmarować plastry pomarańczy płynnym miodem.

4.9/5 - (9 votes)

(12) Komentarzy

  1. Podoba mi się 🙂 Taka wariacja na temat tarty Tatin 🙂

    1. Dziękuję 🙂

  2. Świetnie wygląda 😉

    1. Miło mi, że się podoba 🙂

    2. Dorota says:

      Jest przepyszne i bardzo proste do wykonania ?

  3. Ivi says:

    Wygląda obłędnie, interesuje mnie ile kalorii ma to ciasto?

    1. Dziękuję. Niestety nie liczyłam dokładnej ilości kalorii 🙂

  4. Wygląda pięknie i smakuje super. Szukałam długo przepisu na ciasto marchewkowe i nie wychodziło mi albo było nie odpowiednie dla mnie to wyszło za pierwszym razem i robi się je szybko i można nie tylko z marchewką jak pani pisała dziekiuje za przepis pozdrawiam.

    1. Bardzo mi miło 🙂 dziękuję i pozdrawiam 🙂

  5. Ciekawa propozycja 😊

    1. Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *