Macie ochotę na prawdziwą bombę energetyczną? ?No to BUMMM! ? Mam dla Was pyszne, sycące, bardzo orzechowe kulki mocy, z którymi ostatnio się nie rozstaję. W końcu dobrze mieć zawsze pod ręką słodką, zdrową porcję pozytywnej energii. Koniecznie zróbcie… daję słowo, to mocny konkurent sklepowych słodyczy.
Jeszcze więcej mocy znajdziecie tutaj ? Kulki mocy – Śliwka w czekoladzie
Składniki (ok. 12 sztuk):
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki suszonych daktyli
4 czubate łyżki masła orzechowego 100% z kawałkami orzeszków
1 łyżka karobu
mała szczypta soli himalajskiej
Dodatkowo:
karob do obtoczenia kulek
Przygotowanie:
1) Płatki owsiane zmielić w blenderze.
2) Daktyle zalać ciepłą wodą, tak aby je zakryła i odstawić na godzinę. Po tym czasie odsączyć (wodę zostawić) i zmiksować na gęstą, gładką masę.
3) Do miski dodać masło orzechowe, zmiksowane daktyle, karob oraz sól himalajską i dokładnie wymieszać.
4) Następnie stopniowo dodawać zmielone płatki owsiane, cały czas ugniatając masę, do momentu, aż przestanie się bardzo kleić do rąk, ale dalej będzie plastyczna, być może będzie Wam potrzebne odrobinę mniej płatków, jeżeli natomiast wyjdzie zbyt sucha można dodać trochę wody, w której moczyły się daktyle.
5) Przygotowaną masę odstawić na 30 min. do lodówki.
6) Po wyciągnięciu z lodówki, z masy formować niewielkie kuleczki i obtaczać w karobie.
7) Gotowe kulki przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, w lodówce.
Dostałam ślinotoku 😁. Czy zamiast karobu mogę dodać kakao? Bo mam wszystkie skladniki poza tym jednym.
Jasne, że tak, smak będzie odrobinę inny, bardziej kakaowy.
Super przepis, chyba zrobię z niczego pralinki świąteczne, piszesz żeby przechowywać w lodówce, a jaki jest bezpieczny czas przechowywania?
Pozdrawiam 😋🎄
U nas znikały do 3 dni 🙂 więc taki czas udało mi się przetestować 🙂