Chcesz, aby ten dzień był wyjątkowy dla Twojej mamy? Zacznij już od rana! Przygotuj dla niej fantazyjne, słodkie i przede wszystkim zdrowe śniadanie. Jeżeli śniadanie jest poza waszym zasięgiem, zaskocz swoją mamę pysznym, fit deserem. Niezależnie od tego czy babeczki z truskawkami podasz z samego rana czy jako deser do popołudniowej kawy, zawsze smakują tak samo pysznie i z odrobiną poświęconego czasu sprawią, że Wasza mama poczuje się naprawdę wyjątkowo.
Wszystkim mamom życzę uśmiechu na twarzy i wspaniałego Dnia Matki.
Zapraszam również po przepis na ? owsiane tartaletki z lekkim kremem orzechowym i owocami.
Składniki (4 tartaletki o średnicy 10 cm):
Spód:
1 szklanka płatków owsianych
1 dobrze dojrzały banan
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
2-3 łyżki wiórków kokosowych
1 czubata łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
Krem:
ok. 200 g serka twarogowego naturalnego (u mnie President Twaróg Delikatny Naturalny)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
Dodatkowo:
kilka truskawek
olej kokosowy do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
1) Banana rozgnieść widelcem na papkę.
2) Dodać rozpuszczony olej kokosowy, miód/syrop klonowy, płatki owsiane oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
3) Wsmarowane olejem kokosowym foremki wyklejamy masą z płatków owsianych (masa jest bardzo plastyczna i dobrze się z nią pracuje).
RADA: Można również wykleić masą foremki na muffinki formując koszyczki.
4) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 min. z grzaniem od dołu, a następnie kolejne 10- 15 min. z grzaniem góra-dół, aż babeczki się zarumienią.
5) Przygotować krem: serek twarogowy naturalny dokładnie wymieszać z wiórkami kokosowymi oraz miodem/syropem klonowym.
6) Na wystudzone spody nakładamy krem i dekorujemy truskawkami.