Miseczka po brzegi wypełniona czerwcowymi zbiorami z ogródka zainspirowała mnie do przygotowania pysznego, lekkiego śniadania. Słodkawe placuszki jaglane z twarogiem stały się idealnym tłem dla soczystych, czerwonych truskawek, oryginalnych truskawek ananasowych i aromatycznych poziomek, a jednocześnie szybkim, prostym, sycącym i odżywczym daniem, które doda energii na cały dzień.
Znacie truskawki ananasowe? Lubicie?
Składniki (6-7 placuszków):
3-4 łyżki płatków jaglanych
100 gramów twarogu półtłustego
1 łyżka mąki jaglanej
1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego wg upodobań
1 duże jajko
kilka kropel ekstarktu waniliowego
szczypta soli himalajskiej
Dodatkowo:
świeże owoce
miód lub syrop klonowy do polania
olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
1) Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajko oraz resztę składników i dokładnie wymieszać (zacząć od 3 łyżek płatków jaglanych, jeżeli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie dodać jeszcze jedną).
2) Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego smażyć nieduże placuszki z obu stron, aż się zarumienią.
3) Gotowe placuszki podawać z miodem i świeżymi owocami.
Patrząc na zdjęcia to człowiek od razu robi się głodny, wyglądają smakowicie 🙂 Miłego dnia 🙂
Dziękuję 🙂 Polecam spróbować. Pozdrawiam
Świetny przepis. Zrobiłam.juz 2 razy bo są takie pyszne i lekkie.
Bardzo się cieszę, że smakują. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam ciepło.