Zimą, a właściwie już od końca listopada nie opuszczam warzywniaka bez kilograma mandarynek. Potrafię zjeść ich naprawdę dużo… ale tłumaczę sobie, że to w końcu niskokaloryczne witaminy. Jednak prawdziwy raj zaczyna się w styczniu wraz z rozpoczęciem sezonu na moje ulubione czerwone pomarańcze moro z cudownym malinowym posmakiem.
I choć prawdopodobnie przeciwników cytrusów jest niemalże tak samo dużo jak ich zwolenników to paradoksalnie nie ma lepszego czasu by się nimi zajadać, niż właśnie teraz, kiedy w krajach basenu morza śródziemnego zrywane są prawie dojrzałe, po brzegi wypełnione południowym słońcem by po kilku dniach pojawić się u nas.
Nie da się ukryć, że pomarańcze, mandarynki, cytryny czy grejpfruty zajmują w kuchni szczególne miejsce i swoim niepowtarzalnym aromatem wzbogacają potrawy zarówno wytrawne jak i słodkie. Okazuje się nawet, że już sam ich kojący, relaksujący zapach potrafi wprowadzić nas w dobre samopoczucie. I co tu kryć, pomimo że dawno obalono mit, iż spośród owoców zawierają najwięcej witaminy C, kocham je miłością bezgraniczną i nie potrafię sobie odmówić.
A z tej miłości rodzą się takie pomysły jak ten na pyszną, lekką, maksymalnie soczystą sałatkę z cytrusów okraszoną świeżym, miętowym winegretem. Śmiesznie prosta, ale jaka efektowna.
Lekka sałatka z cytrusów
Składniki:
- 2 „zwykłe” pomarańcza
- 2 czerwone pomarańcze
- 1/2 różowego grejpfruta
- 2 mandarynki
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1 garść prażonych pistacji
Winegret miętowy:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miody
- 1 łyżka posiekanej mięty
- sól himalajska
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Sałatka:
- Liście szpinaku umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach.
- Cytrusy dokładnie umyć, obrać (pozbywając się jak najwiecej białej, gorzkiej części) i pokroić na plastry (usuwając ewentualne pestki).
- Na szpinaku ułożyć plastry cytrusów i posypać posiekanymi, prażonymi pistacjami.
Winegret miętowy:
- Olej dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy i cytryny, miodem, świeżą miętą, solą himalajską oraz świeżo mielonym pieprzem (można użyć w tym celu słoiczka).