Zawsze, kiedy potrzebuję szybkiego śniadania przygotowuję placuszki. Z braku czasu i chęci w takie dni, cały proces maksymalnie zoptymalizowałam i, poza starciem jabłka, wszystko ogranicza się do zmiksowania składników za pomocą blendera, a następnie sprawnego, szybkiego smażenia. Ale mając 5 minut więcej, placki podaję z karmelizowanym, soczystym jabłkiem i taką wersję polecam Wam najbardziej.
Jeżeli chcecie więcej prostych, ekspresowych przepisów na słodkie, ale zarazem zdrowe i pożywne śniadania zapraszam tutaj ? PLACUSZKI
Orkiszowe placuszki z jabłkami
Ilość porcji: 10 placuszków
Składniki:
Placuszki:
- 3/4 szklanki pełnoziarnistych płatków orkiszowych
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- 1 jabłko (najlepiej szara reneta lub inne tego typu)
Dodatkowo:
- 1 jabłko (najlepiej szara reneta lub inne tego typu)
- 1/2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Placuszki:
- Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
- Do kielicha blendera wsypać 3/4 szklanki płatków orkiszowych, dodać jajko, miód/syrop klonowy, pastę waniliową oraz proszek do pieczenia, zalać mlekiem i zmiksować na jednolitą masę.
- Na koniec dodać starte jabłko i dokładnie wymieszać łyżką.
- Z przygotowanego ciasta, na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć nieduże placuszki z obu stron, aż się zarumienią.RADA: Sprawdzonym trikiem jest smarowanie każdorazowo (przed każdą smażoną porcją) patelni olejem kokosowym za pomocą ręcznika papierowego, zapobiega to nadmiernemu nasiąkaniu placuszków tłuszczem, a jednocześnie placuszki nie przywierają.
Karmelizowane jabłko:
- Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozpuścić masło z miodem/syropem klonowym oraz cynamonem i chwilkę smażyć.
- Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłko i dalej smażyć ok. 3 minut, aż zmięknie, ale nie rozpadnie się.
Właśnie mam chęć na takie placki. Czy można użyć mąki orkiszowej pełnoziarnistej zamiast płatków?
Można użyć mąki 🙂